Necid helpt PEC naar finale met wonderschone stift

PEC Zwolle heeft zich via strafschoppen (2-4) ten koste van FC Twente voor het tweede achtereenvolgende jaar geplaatst voor de finale van het toernooi om de KNVB-beker. Tomas Necid gaf het kwaliteitsarme duel, dat na 120 minuten in 1-1 was geëindigd, een wonderschoon slotakkoord.

De provinciederby kenmerkte zich door angst, voorzichtigheid en slordigheid. Dat FC Twente onzeker oogde in de halve finale van het bekertoernooi was niet verwonderlijk. De spelers van trainer Alfred Schreuder stonden immers onder immense druk. De afgelopen weken was geen gelegenheid onbenut gelaten om hen ervan bewust te maken dat het bekertoernooi de reddingsboei was. Niet alleen van het seizoen, maar misschien zelfs van de hele club. Plaatsing voor de finale, waarvan de winnaar zich voor de groepsfase van de Europa League kwalificeert, zou mogelijk zéér welkome miljoenen in het laatje brengen bij de armlastige Tukkers.

In de eerste helft bewogen de mannen van trainer Alfred Schreuder zich schichtig over het veld. Doordat PEC Zwolle niet of nauwelijks aanstalten maakte het spel naar zich toe te trekken, ontspon zich een slordige partij die geen moment echt ontbrandde. PEC was in de eerste helft de betere partij en kreeg de beste kansen om te scoren, maar Mustafa Saymak miste tot drie keer toe.

FC Twente-doelman Sonny Stevens viel in de eerste helft geblesseerd uit na een botsing met Bram van Polen. Hij werd vervangen door Nick Marsman.

Na rust begon FC Twente met de moed en uitstraling te voetballen die een thuisspelende ploeg past. Er kwamen wat kansjes, zoals voor Luc Castaignos, maar PEC stond nooit echt onder druk.

Toch kwam de 0-1 uit de lucht vallen. Het was uitgerekend Wout Brama die Enschede in rouw dompelde en Zwolle liet juichen. Tijdens de hoogtijdagen van FC Twente zwoegde hij jarenlang op het Enschedese middenveld. Hij won met zijn jeugdliefde de landstitel en de beker, maar kreeg iets minder dan een jaar geleden na een seizoen vol fysiek leed te horen dat er voor hem geen plek meer was in de Grolsch Veste. Brama trok zijn conclusies en toog naar Zwolle, waar hij zich geruisloos heeft opgewerkt tot dragende kracht. Zijn doeltreffende volley in de 82ste minuut was zijn eerste in Zwolse dienst. Uitgerekend tegen zijn oude liefde. Het is een scenario dat niet te verzinnen valt.

Wout Brama is door het dolle heen na zijn openingstreffer tegen zijn oude club.

Daarmee was het verhaal van de halve finale nog niet geschreven, want in de 88ste minuut zette Youness Mokhtar de Grolsch Veste op zijn kop. De aanvaller van FC Twente trof doel na doorkoppen van Andreas Bjelland en Luc Castaignos. Zo bewees ook hij zijn waarde tegen zijn oude club. Hij kwam in 2013 voor een miljoen van Zwolle naar FC Twente.

Een verlenging was het gevolg, waarin voorzichtigheid weer de overhand kreeg en dus kabbelde de wedstrijd richting een strafschoppenreeks. PEC nam de penalty's het beste. Robbert Schilder en Kyle Ebecilio misten namens FC Twente, waarna Thomas Necid (foto) namens PEC met een grandioze stift de beslissende strafschop benutte en PEC voor het tweede seizoen op rij naar de bekerfinale loodste. Deze wordt op 3 mei afgewerkt in De Kuip. FC Groningen of Excelsior, die morgen in Euroborg tegen elkaar spelen, is de tegenstander.