Necid brengt Tsjechië laat naast Kroatië na vuurwerkincident

Kroatië heeft in Saint-Étienne een zeker ogende zege uit handen gegeven. Tsjechië kwam in de extra tijd dankzij een strafschop langszij: 2-2.

Na ruim een uur ging Luka Modric van het veld. De middenvelder van Real Madrid was aangeslagen, maar ging met een gerust hart naar de kant. Zijn Kroatië was kort voor zijn wissel op een even comfortabele als verdiende 2-0 voorsprong gekomen.

In de 37ste minuut had Ivan Perisic de ban gebroken. De aanvaller kreeg de bal van Milan Badelj, die op het middenveld Jarolav Plasil de bal afhandig had gemaakt. Perisic gebruikte de ruimte en passeerde de Tsjechische keeper Petr Cech met een schot in de verre hoek.

Ivan Rakitic nam in de 59ste minuut met een stift de tweede Kroatische treffer voor zijn rekening. De Barcelona-middenvelder stond aan het einde van een aanval die werd ingeleid door defensief Tsjechisch geklungel. Marcelo Brozovic profiteerde van slordig balverlies van Roman Hubnik en zette Rakitic vrij voor Cech, die geen antwoord had op de afronding van Rakitic.

Kroatië kwam dankzij Ivan Rakitic op een 2-0 voorsprong, maar gaf de zeker lijkende zege in de hectische slotfase nog uit handen.

In 75ste minuut werd het toch nog spannend door de aansluitingstreffer van Milan Skoda. De aanvaller, die in de 67ste minuut David Lafata afloste, kopte raak na een voorzet van Tomás Rosicky. Na een oponthoud wegens vuurwerk gegooid uit een vak met Kroatische aanhangers maakte Tsjechië de inhaalrace compleet.

Tomás Necid, in de 86ste minuut binnen de lijnen gekomen, was de gevierde man. De voormalig spits van PEC Zwolle schoot raak uit een strafschop, die was toegekend na hands van Domagoj Vida. Dit deed hij kort nadat er vanuit het Kroatische supportersvak vuurwerk op het veld was gegooid, dat ontplofte toen een steward het op wilde ruimen.

Ondanks het puntenverlies heeft Kroatië de eerste plaats overgenomen van Spanje, dat later vanavond (21.00 uur aftrap) nog in actie komt tegen Turkije. Tsjechië is derde na het eerste punt van dit EK.

Stand Groep D
Kroatië 2-4 (+1)
Spanje 1-3 (+1)
Tsjechië 2-1 (-1)
Turkije 1-0 (-1)
Lees op VI.nl de analyse van deze wedstrijd en meer over de Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over Tsjechië - Kroatië is hier te lezen.