NEC stijgt naar zesde plaats na mistige zege in Alkmaar

AZ is op eigen veld hard onderuitgegaan tegen NEC: 2-4. Bij de gepromoveerde Nijmegenaren was Anthony Limbombe met twee doelpunten de gevierde man. Mounir El Hamdaoui vierde bij de thuisclub zijn rentree, maar maakte weinig indruk.

Beide clubs begonnen aftastend aan de wedstrijd, maar nadat Limbombe in de 29ste minuut de ban had gebroken, ging het snel. De Belgische aanvaller schoot de bal uit een vrije trap kiezelhard in de kruising, maar vier minuten later trok Markus Henriksen met een bekeken schot de stand al gelijk.

John van den Brom kon zijn vijftigste officiële wedstrijd als trainer van AZ echter niet opluisteren met zijn vijftigste overwinning in de Eredivisie, want de Alkmaarders werden in het AFAS Stadion volledig afgebluft. Een minuut na de 1-1 zette Christian Santos de bezoekers met een schitterende volley weer op voorsprong.

Markus Henriksen was twee keer trefzeker, maar kon een nederlaag niet voorkomen.

Het was zonde dat het spektakelstuk door de dichte mist moeilijk zichtbaar was voor de toeschouwers. Ook na rust vielen drie doelpunten. Een kwartier na rust stond het al 1-4 door treffers van Lucas Woudenberg en Limbombe, waarmee de wedstrijd was gespeeld. Het werd nog wel 2-4 via Henriksen, maar het twaalfde doelpunt van de Noor in dit seizoen was enkel voor de statistieken van belang.

Door de knappe overwinning in Alkmaar heeft NEC zeventien punten na elf duels, waardoor het de best presterende promovendus deze eeuw is. In het het seizoen 2000/01 had NAC Breda evenveel punten na elf wedstrijden. AZ blijft steken op twaalf punten en is daarmee teleurstellend elfde.