NEC klopt Vitesse in Gelderse streekderby

NEC is de tweede seizoenshelft prima begonnen. De Nijmegenaren wonnen verdiend de streekderby van Vitesse met 2-1. De ploeg verlaat daarmee de voorlaatste plaats en klimt naar de vijftiende stek.

NEC klopt Vitesse in Gelderse streekderby

Grote afwezige bij NEC was Youssef El-Akchaoui. De linksback mag weg en werd door zijn coach Wiljan Vloet op de tribune gezet. Zijn vervanger was de van FC Twente gehuurde Jeroen Heubach. Opvallend was dat de complete Nijmeegse defensie een verleden had bij de Tukkerse club. Ook Niels Wellenberg, Ramon Zomer en Patrick Pothuizen speelden daar ooit. Jeffrey Sarpong had eveneens een plek in de basis. De Ajax-huurling speelde op het middenveld naast Bas Sibum die na lang blessureleed terugkeerde.

De ploeg moest door de aanpassingen in de basisformatie in de beginfase even zoeken naar automatismen. Vitesse profiteerde en kwam vlot uit de startblokken. Nadat Nicky Hofs Gábor Babos nog redding had zien brengen kwamen de Arnhemmers na vijf minuten aan de leiding. Zomer hield Lasse Nilsson vast en scheidsrechter Roelof Luinge wees gedecideerd naar de stip. De Zweedse spits benutte de gegeven strafschop koeltjes.

Het betekende wel dat NEC de schroom van zich af moest schudden. De ploeg van Vloet probeerde dat eerst met opportunisme; voorzetten vanaf de zijkant en hopen op de kopkracht van Björn Vleminckx. Dat resulteerde in wat kansjes en een gemene overtreding van Piet Velthuizen. De Vitesse-goalie plantte zijn gestrekte been op de borstkas van de Belgische aanvaller en kwam er genadig af doordat Luinge er vooral onschuld in zag.

Binnen het half uur viel de gelijkmaker. De diepe bal was van Heubach, het doorkoppen van Pothuizen, waarop Zomer knap koppend teruglegde en Saidi Ntibazonkiza doeltreffend uithaalde. Vanaf dat moment begon NEC te scharnieren en hadden de gasten weinig meer in te brengen. De thuisploeg heerste, combineerde vlot en had weinig te duchten van het matige Vitesse.

In de 56ste minuut resulteerde dat in een terechte voorsprong voor NEC. Een vrije trap van Heubach vond het hoofd van Zomer die Wiljan Pluim van zich had afgeschud en van dichtbij Velthuizen klopte. In het restant van het duel bleven de verhoudingen intact en was uitbreiding van de voorsprong telkens dichterbij dan de gelijkmaker. Het vizier van Vleminckx en Sarpong was echter wazig geworden en Velthuizen hield met enkele knappe reddingen nog lang zijn ploeg in de race. Het bleek uiteindelijk niet voldoende.

Bekijk hier al onze video's