Nations League-topschutter Haaland is weer ongrijpbaar voor Zweden

Noorwegen blijft bovenaan staan in Groep 4 van Divisie B in de Nations League. De ploeg van bondscoach Ståle Solbakken rekende zondag af met Zweden: 3-2. Erling Haaland maakte twee doelpunten, net als tijdens de 1-2 zege op Zweden van een week geleden, en staat al op vijf treffers in de Nations League. Noorwegen heeft na vier duels tien punten verzameld en is goed op weg naar groepswinst.

Noorwegen
Noorwegen
3 - 2
Zweden
Zweden

Vorige week sloeg Haaland na twintig minuten voor het eerst toe; ditmaal was het al raak in de tiende minuut. De alerte spits kwam na een scherpe voorzet van Fredrik Björkan rap voor zijn bewaker Hjalmar Ekdal en kopte raak. Kort voor het doelpunt was Noorwegen al gevaarlijk geworden met een van richting veranderd schot van Mats Daehli, terwijl Robin Quaison namens Zweden over schoot uit een lastige hoek.

Na de aantrekkelijke openingsfase nam het gevaar voor beide doelen af. Afgezien van enkele halve kansen gebeurde er weinig in het restant van de vrij evenwichtige eerste helft. Zweden had nog uitzicht op een goed resultaat, maar de aspiraties kregen vroeg in het tweede bedrijf een nieuwe knauw. Met een uitgestoken arm raakte de uitgekomen doelman Robin Olsen het gezicht van Alexander Sørloth, die een penalty kreeg nadat arbiter Harm Osmers de beelden bekeek. Haaland was vervolgens zuiver vanaf elf meter.

De spits tekende aan voor zijn vijfde doelpunt van het Nations League-seizoen en is daarmee de onbedreigde topscorer van de competitie. Met een fraai doelpunt bracht Emil Forsberg de spanning wel weer terug in de wedstrijd. De flankspeler van RB Leipzig ontving in het strafschopgebied een strakke pass van Dejan Kulusevski, legde de bal voor zichzelf klaar en schoot razendsnel raak de linkerbovenhoek.

Veertien minuten voor tijd breidde Noorwegen de marge weer uit naar twee. Sørloth knikte van dichtbij binnen na een voorzet van Haaland vanaf links. Door een blunder van de Noorse keeper Orjan Nyland werd het diep in de blessuretijd nog 3-2. Hij liet een bal uit de handen glippen en bood Viktor Gyokeres de mogelijkheid om de eindstand te bepalen. Voor beide spelers van Feyenoord was bij Noorwegen overigens geen basisplaats ingeruimd. Fredrik Aursnes zat zelfs voor de tweede keer deze interlandperiode op de tribune, terwijl Marcus Pedersen halverwege de tweede helft als invaller binnen de lijnen kwam.