Napoli geeft Benítez lucht met ruime zege bij Wolfsburg

Rafa Benítez beleefde in de Volkswagen Arena een verjaardag om niet snel te vergeten, want de trainer van Napoli zag zijn ploeg ruim winnen bij VfL Wolfsburg (1-4). En daardoor staan de Italianen al met anderhalf been in de halve finale van de Europa League.

En dat terwijl Benítez - die zijn 55ste verjaardag vierde - voor de heenwedstrijd in de kwartfinale onder grote druk stond. Napoli werd vorige week op eigen veld door Lazio uitgeschakeld in de halve finale van de strijd om de Coppa Italia, terwijl het in de Serie A teleurstellend vierde staat en daardoor komend seizoen waarschijnlijk geen Champions League speelt. Er werd zelfs een mediastilte ingelast, maar op bezoek bij VfL Wolfsburg rechtte Napoli zijn rug.

De thuisclub had in het eerste kwartier een licht overwicht en Bas Dost kreeg ook een kans, maar hij kwam opnieuw niet tot scoren. Het laatste doelpunt van de spits dateert van 1 maart. Aan de andere kant was Napoli - waar Jonathan de Guzman geen deel uitmaakte van de wedstrijdselectie - veel scherper. In de vijftiende minuut was de eerste mogelijkheid meteen raak. Gonzalo Higuaín scoorde, maar aan aan het doelpunt leek buitenspel en hands van de Argentijn vooraf te gaan. De treffer werd echter goedgekeurd door scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz.

Acht minuten later verdubbelde Marek Hamsik op aangeven van Higuaín de voorsprong van de bezoekers, die totaal niet meer in de problemen kwamen. Het wachten was op meer. Kort na rust was Higuaín dicht bij zijn tweede doelpunt van de avond, maar hij stuitte op doelman Diego Benaglio. Het bleek slechts uitstel van executie voor Wolfsburg. Nadat de thuisclub Dost naar de kant had gehaald voor Niklas Bendtner, tikte Hamsik op aangeven van José Callejón het derde doelpunt van de Italianen binnen. Een klein kwartier voor tijd zorgde invaller Manolo Gabbiadini met een kopbal zelfs voor 0-4.

Tien minuten voor tijd redde Bendtner nog wel de eer namens Wolfsburg door na een uitstekende voorbereidende actie van de eveneens ingevallen Ivan Perisic de eindstand te bepalen op 1-4, maar het tweeluik lijkt halverwege al beslist in het voordeel van Napoli. Voor Benítez lonkt opnieuw Europees succes. Eerder won hij al de UEFA Cup (met Valencia), de Champions League (Liverpool) en Europa League (Chelsea).