Napoli deelt tik uit aan Milan dankzij architect Mertens

Napoli heeft directe concurrent AC Milan zaterdagavond in eigen huis op een nederlaag getrakteerd: 1-2. Dries Mertens was andermaal de grote man bij de bezoekers, ditmaal in een rol als aangever in plaats van afmaker.

Napoli verloor in oktober voor het laatst in de Serie A en begon ook het duel in San Siro ijzersterk. Binnen tien minuten keek de thuisploeg al tegen een 0-2 achterstand aan. Eerst was het Lorenzo Insigne die de bal kreeg van Mertens en doelman Gianluigi Donnarumma fraai verschalkte met een tegendraadse knal.

Drie minuten later had de Belg een subtiel steekpassje op José Callejón in petto. De Spaanse rechtsbuiten schoot de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek door de benen van Donnarumma in het Milan-doel. Het waren pas de eerste twee assists in de Serie A voor Mertens, die zelf wel al twaalf keer trefzeker was. Na de vroege voorsprong ging de storm uit Napels een beetje liggen in Milaan.

Kort voor de rust bracht Juraj Kucka de spanning terug door de aansluitingstreffer langs Napoli-keeper Pepe Reina te schuiven. De thuisploeg kwam in het vervolg van het duel een aantal keer dicht bij de gelijkmaker, zo raakte Mario Pasalic de lat met een kopbal. Aan de andere kant was Insigne met een geniaal kunststukje dreigend.

Lorenzo Insigne had het op zijn heupen tegen AC Milan.

De Italiaan draaide kort, zag Donnarumma voor zijn doel staan en schoot de bal vanaf de middenlijn richting het doel van de thuisploeg. De inzet van de kleine spelmaker verdween echter net over het doel. In de extra tijd nam de mee opgekomen Donnarumma het Napoli-doel nog onder vuur, maar de kopbal van de keeper ging er niet in.

Het bleef 1-2 in Milaan, waardoor Napoli in de nek hijgt van Juventus en AS Roma. Roma, dat zondag om 20.45 aantreedt tegen Cagliari heeft evenveel punten als I Partenopei, terwijl koploper Juventus één punt meer verzameld heeft. De ploeg uit Turijn heeft wel nog twee duels tegoed, waarvan de eerste zondag 12.30 tegen Lazio is.

Chievo-Fiorentina 0-3
Met Jonathan de Guzman negentig minuten in de basis beleefde Chievo een kansloze middag. Christian Tello, Khouma Babacar en Federico Chiesa verzorgden de productie van Fiorentina, dat zo de knappe zege op Juventus van vorige week een vervolg gaf. La Viola staat nu achtste met 33 punten, vier punten minder dan nummer vijf Milan.