NAC-spits Alex Schalk: 'Ik kan leren van Gerd Müller'

Lees meer over Alex Schalk in Voetbal International 42. De nieuwe editie ligt vanaf woensdag in de winkel.

NAC-spits Alex Schalk: 'Ik kan leren van Gerd Müller'

Alex Schalk is amper doorgebroken bij NAC Breda en nu al heeft hij de bijnaam Der Bomber, naar Gerd Müller, de legendarische spits van Bayern München en het (toenmalige) West-Duitse elftal.

Zelf kan het talent van NAC zich wel vinden in die vergelijking, zegt hij in een interview in de nieuwe Voetbal International. 'Ik was altijd al klein, maar ik heb wel meer body gekregen en ik heb net zo’n dikke kont als Der Bomber', lacht hij.

'Ed Busselaar, de directeur van NAC, noemde mij zo na afloop van een oefenwedstrijd. Goed gedaan, jongen, ik noem je vanaf nu Der Bomber, zei hij. Een journalist van de krant hier hoorde dat en schreef het natuurlijk in zijn verhaal.

'Daarvoor had mijn vader mij ook al vergeleken met Gerd Müller, zonder dat natuurlijk naar buiten te brengen. Je hebt wel iets van hem weg, zei hij toen ik zeventien was. Vervolgens kreeg ik voor het eerst beelden van hem te zien. Hup, kont erin, draaien en gelijk schieten. Soms zag je hem de hele wedstrijd niet, maar dan scoorde hij opeens in de 89ste minuut. Altijd focussen en geconcentreerd blijven, dat was Müller. Daar kan ik van leren. Als ik beelden van hem zie, zit ik met open mond te kijken. Waanzinnig.'

Verder vertelt Alex Schalk in het uitgebreide verhaal dat hij een half jaar geleden naar Feyenoord, PSV én FC Utrecht kon terwijl hij bij Celtic stage mocht lopen. 'PSV, Feyenoord en Utrecht waren concreet, maar NAC heeft vertrouwen in mij en hier kan ik me goed ontwikkelen', vertelt de spits, die daarop voor twee jaar bij NAC tekende.

'Mijn keuze bij NAC te blijven blijkt een goede, want PSV haalde Tim Matavz, Feyenoord John Guidetti en Utrecht Alexander Gerndt. Toen die clubs kwamen, was mijn eerste reactie wel: Ik ga weg. Dit is fantastisch. Ik droomde hiervan. Ik had nog nooit in de belangstelling gestaan.' (Anton Lippold)

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's