NAC na knotsgekke wedstrijd met verlies nacompetitie in

NAC Breda en FC Groningen hebben het seizoen besloten met een waar spektakelstuk, waarin negen doelpunten vielen. Met een hattrick bezorgde Michael de Leeuw de bezoekers de zege: 4-5.

Voor NAC was het laatste competitieduel met Groningen niet meer dan een tussendoortje op weg naar de nacompetitie. Alles draait immers om handhaving in de Eredivisie, benadrukte ook trainer Robert Maaskant voor de aftrap. Zo werden Ruben Ligeon (lies) en Divine Naah (buik) die met lichte pijntjes kampen gespaard en kreeg Guyon Fernandez de kans in de punt van de aanval.

Groningen-aanvaller Michael de Leeuw (foto) had wel zin in het toetje van het Eredivisie-seizoen. Hij speelde zijn honderdste duel in Groningen-shirt en zette dat jubileum luister bij door in de eerste helft een hattrick te maken. In de elfde minuut was het voor het eerst raak voor De Leeuw met een intikker na een voorzet van Hans Hateboer. Dertien minuten later rondde hij een schitterende aanval af met een simpele schuiver en in de 31ste minuut maakte hij zijn derde goal via een schot met links.

NAC beet voor rust ook twee keer van zich af. Fernandez maakte zijn eerste doelpunt in Bredase dienst na een mooie steekpass van Jeffrey Sarpong. Clubtopscorer Adnane Tighadouini was ook trefzeker. Hij was bij een voorzet van Sarpong de verdedigers van Groningen te snel af. De aangever van beide treffers maakte het einde van de eerste helft overigens niet meer mee. Sarpong ging namelijk met een blessure naar de kant, wat slecht nieuws is voor NAC met het oog op de play-offs tegen degradatie.

Chery
Na het productieve eerste bedrijf gingen beide ploegen na de hervatting gewoon door met scoren. In de 68ste minuut gaf Tjaronn Chery een signaal af aan bondscoach Guus Hiddink, die hem opnam in de voorselectie van Oranje. Met een schitterende vrije trap maakte hij het vierde Groningse doelpunt. Twee minuten later bewees ook Tighadouini een vrije trap te kunnen nemen, via de muur maakte hij de aansluitingstreffer: 3-4.

In de 76ste minuut kwam NAC zelfs weer op gelijke hoogte. Fernandez kopte een voorzet van Rémy Amieux binnen. Uiteindelijk nam Groningen toch de punten mee naar huis. Danny Hoesen besliste het knotsgekke duel met een schot in de bovenhoek: 4-5.

Zo kregen de supporters uit Breda voldoende spektakel geboden bij wat mogelijk voorlopig de laatste Eredivisie-wedstrijd van NAC is. De Parel van het Zuiden eindigt namelijk als zestiende in de Eredivisie en kan zich op gaan maken voor een dubbele confrontatie met VVV-Venlo in de nacompetitie op 22 en 25 mei. Groningen eindigt het seizoen als achtste.