NAC handhaaft zich aan de top, Telstar struikelt na vijf duels

NAC Breda is in de Jupiler League op gelijke hoogte gekomen met ranglijstaanvoerder Jong PSV. In eigen huis werd De Graafschap nipt verslagen. VVV-Venlo maakte geen fout tegen Jong FC Utrecht, terwijl de zegereeks van Telstar een halt werd toegeroepen.

NAC Breda - De Graafschap 1-0
Om op gelijke hoogte te komen met koploper Jong PSV, moesten de Bredanaars in eigen huis de volle buit pakken tegen de degradant uit Doetinchem. Dat was dan ook wat de formatie van trainer Marinus Dijkhuizen deed tijdens het ouderwetse Avondje NAC. Giovanni Korte tekende na 23 minuten al voor de eindstand en bezorgde NAC de eerste thuiszege sinds de eerste speelronde.

Na goed doorzetten van Cyriel Dessers en een gekraakt schot van Robbie Haemhouts was het voor de aanvaller van de thuisploeg vrij binnenschieten. De 1-0 voorsprong kwam daarna niet meer in gevaar, want De Graafschap kon in het Rat Verlegh Stadion nimmer een vuist maken. Daardoor komt NAC net als Jong PSV, dat maandag in actie komt tegen Fortuna Sittard, op zeventien punten.

FC Volendam kan zaterdagavond op gelijke hoogte komen met NAC. Tijdens de volgende speelronde - de laatste van de eerste periode - ontmoeten de twee elkaar dan in een rechtstreeks duel om de periodetitel.

Telstar - FC Eindhoven 1-4
De Jupiler League-club uit Velsen-Zuid beleefde heerlijke weken, met vier opeenvolgende competitiezeges en een 1-3 overwinning in het bekertoernooi tegen JVC Cuijk. De zegereeks werd vrijdagavond een halt toegeroepen door FC Eindhoven, op een voor Telstar om meerdere redenen dramatische avond. De thuisploeg moest namelijk al na vier minuten verder zonder doelman Wesley Zonneveld. Na een botsing met Eindhoven-aanvaller Jinty Caenepeel kon de sluitpost niet verder.

De eerste actie van zijn vervanger Boy de Jong was het uit het net halen van de bal, nadat Alemão uit een hoekschop de bal over de doellijn had geknikt. Na een klein halfuur kwam Telstar uit een dropkick van Orhan Dzepar langszij, maar via opnieuw Alemão (schuiver door de benen van De Jong) namen de bezoekers nog voor rust wederom een voorsprong. Na de pauze werd die verder uitgebreid door spits Mart Lieder, die alweer zijn vijfde en zesde competitietreffer aan liet tekenen: 1-4.

FC Eindhoven-aanvaller Mart Lieder (op archiefbeeld tegen MVV Maastricht) staat na het duel met Telstar op zes competitietreffers.

VVV-Venlo - Jong FC Utrecht 2-0
VVV had in eigen huis weinig moeite met Jong FC Utrecht. Ralf Seuntjes liet na om zijn werkgever al in de achtste minuut aan een vliegende start te helpen door een strafschop te verzilveren, maar verzorgde twee minuten later alsnog de openingstreffer. Torino Hunte bepaalde de eindstand in de 53ste minuut op 2-0. De vleugelaanvaller volleerde raak uit een weggewerkte hoekschop en bezorgde de Venlonaren daarmee de vijfde zege van het seizoen. Daardoor staat VVV na acht speelronden op vijftien punten, goed voor een derde plaats.

Almere City FC - MVV Maastricht 2-1
MVV Maastricht werd in Almere geveld door een oude bekende: Sven Braken. De spits die tussen 2010 en 2014 in dienst van de Limburgers zijn minuten maakte, bezorgde de bezoekers binnen vier minuten een onoverbrugbare achterstand. Met een kopbal in de dertigste minuut en een fraaie actie in de 34ste minuut - kort wegdraaien en hard raak schieten - was hij verantwoordelijk voor de volledige productie van de thuisploeg. Dyllan Lanser deed in de 85ste minuut nog wat terug met een kopgoal, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen: 2-1.

SC Cambuur - Achilles '29 3-1
Het venijn zat hem in de staart in Friesland, waar drie goals vielen in het laatste kwartier. Het duel kwam los na een rode kaart voor Barry Beijer, die een strafschop veroorzaakte en voor die overtreding en het commentaar daarna twee gele kaarten kreeg. Erik Bakker benutte de strafschop, maar zag dat Kürsad Sürmeli met een kiezelhard schot de stand gelijk trok in de 79ste minuut.

In de laatste tien minuten trok de degradant de wedstrijd echter weer naar zich toe. Ricardo Kip zette de geel-blauwen met zijn eerste goal in Friese dienst op het juiste spoor, waarna Ninos Gouriye de eindstand na een solo met een schitterend schot in de bovenhoek op 3-1 bepaalde. Daardoor komt Cambuur na acht speelronden op elf punten, goed voor een tijdelijke negende plaats. Achilles '29 blijft hekkensluiter met slechts drie punten.