Naam Lewandowski opvallend weinig genoemd in Dortmund

Reacties

Het nieuwe seizoen van de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van buitenlandse competities, blikt vooruit op de eerste speelronde.

Naam Lewandowski opvallend weinig genoemd in Dortmund

In welgeteld 207 landen wordt vanavond het openingsduel Bayern München-VfL Wolfsburg uitgezonden. Naast de 71 duizend toeschouwers in de Allianz Arena kijken miljoenen mensen mee naar de start van Der Rekordmeister, waarvan een deel van de kern veertig dagen terug nog in Maracanã de WK-finale speelde. Al diverse malen benadrukte Pep Guardiola dat zijn elftal een loodzware seizoenstart wacht. Want vanwege vakanties en blessures heeft Bayern München geen enkele keer in zijn sterkste formatie kunnen spelen tijdens de voorbereiding en lang niet alle internationals zijn nu al topfit en scherp.

Ook tegen VfL Wolfsburg treedt de titelhouder aan met een geïmproviseerde formatie. Extra aandacht verdient verdediger Holger Badstuber (terug na twintig maanden blessureleed), terwijl mogelijk ook de jongelingen Pierre Emile Højbjerg en Gaudino speeltijd krijgen. Het systeem met de Dreierkette heeft Bayern München nóg offensiever gemaakt, zo bleek in de duels om de Super Cup met Borussia Dortmund (0-2 verlies) en DFB-Pokal met Preussen Münster (1-4 winst). Daarnaast heeft het aanvalsspel een extra impuls gekregen met de komst van Robert Lewandowski, een spits die vergeleken met Mario Mandzukic beter in Bayerns combinatiespel past. Wel miste de Pool tijdens het bekerduel in Münster een strafschop.

Robert Lewandowski begon het seizoen bij Bayern München met een gemiste penalty.
Robert Lewandowski begon het seizoen bij Bayern München met een gemiste penalty.

Borussia Dortmund, zaterdagavond voor eigen publiek spelend tegen Bayer Leverkusen, werd met het transfervrije vertrek van Lewandowski diep in het hart geraakt. Maar trainer Jürgen Klopp zag zijn selectie indrukwekkend versterkt, met onder anderen verdediger Matthias Ginter en de aanvallers Adrián Ramos en Ciro Immobile. De eerste officiële duels toonde BVB zich onvoorspelbaarder dan voorheen. Het won de Super Cup ten koste van Bayern München (2-0 winst) door aan te treden met twee aanvallers. Het bekerduel bij Stuttgarter Kickers fungeerde Marco Reus als valse nummer 9. In blakende vorm verkeert met name Pierre-Emerick Aubameyang, die de laatste twee duels drie scoorde. De naam Lewandowski is in Westfalen nadien opvallend weinig gevallen.

Aartsrivaal Schalke 04 trapt drie uur eerder af in Hannover. Tijdens de donderdagtraining ontbraken Klaas-Jan Huntelaar (last van een knie) en Kevin-Prince Boateng (maagklachten). Als ze niet inzetbaar zijn komt dat voor trainer Jens Keller zeer ongelegen na de pijnlijke uitschakeling in het bekertoernooi door derdedivisionist Dynamo Dresden (2-1). Maar beiden kunnen spelen. Huntelaar en Boateng vormen dit seizoen met verdediger Benedikt Höwedes het ervaren trio dat het jeugdige Schalke op sleeptouw moet nemen.

Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart zijn ook dit seizoen weer actief in de Bundesliga.
Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart zijn ook dit seizoen weer actief in de Bundesliga.

Hamburger SV handhaafde zich vorig seizoen tijdens de play-offs ternauwernood in de Bundesliga. Zaterdagmiddag tijdens het duel bij 1. FC Köln zijn alle ogen weer gericht op Rafael van der Vaart. Lange tijd ter discussie gesteld in Hamburg en zelfs afgeschreven, maar de Oranje-international oogde de voorbereiding fit en gretig; hij werd zelfs opnieuw benoemd tot aanvoerder. In het kwalitatief middelmatige HSV moet Van der Vaart andermaal de lijnen uitzetten. Het bekerduel bij Energie Cottbus (2-2) van afgelopen maandag deed hij dat met een assist, een goal en een treffer tijdens de noodzakelijke strafschoppenserie.

Elia
Gelijktijdig in Berlijn staat een Nederlands onderonsje op het programma. Trainer Jos Luhukay ruimt bij Hertha BSC naar verwachting een basisplaats in voor zijn nieuwkomers Roy Beerens, vorige week een van de doelpuntenmakers voor de beker tegen Viktoria Köln (2-4 zege), en John Heitinga. Bij tegenstander Werder Bremen lijkt Eljero Elia in het 4-4-2-systeem te kunnen rekenen op een basisplaats als aanvaller. De vleugelspits maakte tijdens de voorbereiding onder meer indruk met een goal tijdens de 3-0 oefenzege op Chelsea.

Paul Verhaegh beleefde vorige week zondag een pijnlijke seizoenstart met FC Augsburg door het bekerduel bij vierdedivisionist Magdeburg met 1-0 te verliezen. De rechtsback en aanvoerder werd als WK-deelnemer met het Nederlands elftal onlangs groots onthaald bij zijn terugkeer in Augsburg. Zaterdag bij 1899 Hoffenheim moet de vorig seizoen verrassend sterk presterende formatie – achtste in de Bundesliga – aantonen dat het bekerverlies een incident was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.