Na rust buigt AZ achterstand om in riante zege

ADO Den Haag leidde na drie kwartier spelen in Alkmaar met 1-0, maar AZ maakte de achterstand in de tweede helft snel goed en won het duel dankzij zijn Belgische internationals.

Over de gehele wedstrijd gezien was AZ veel sterker dan ADO, maar de thuisploeg kwam aanvankelijk niet voorbij Boy Waterman. De door de Alkmaarders aan ADO verhuurde doelman verrichte enkele goede reddingen, terwijl Christian Kum aan de andere kant wél wist te scoren uit een van de spaarzame aanvallen van de bezoekers: 0-1.

Een kwartier na rust leidde AZ echter alweer met 2-1. Moussa Dembélé wandelde na een kort genomen hoekschop het strafschopgebied binnen en passeerde Waterman in de korte hoek: 1-1. Kort daarna kopte Maarten Martens de bal achter Waterman na een duel tussen Dembélé en ADO-verdediger Mitchell Piqué: 2-1.

In het laatste half uur kwam AZ niet meer in de problemen en liep nog uit naar 4-1. Eerst kopte Mounir El Hamdaoui een voorzet van invaller Nick van der Velden binnen, 3-1, en bij de vierde treffer waren de rollen omgedraaid. Op aangeven van El Hamdaoui liet Van der Velden doelman Waterman kansloos met een bekeken lob: 4-1.

Door de overwinning heeft AZ met nog vijf wedstrijden te gaan elf punten voorsprong op FC Twente, dat vijdag gelijkspeelde bij NEC. ADO zakt van de veertiende naar de vijftiende plaats.