Na 31 jaar weer beker voor AZ, Altidore goud waard

AZ legde donderdagavond voor het eerst sinds 1982 weer beslag op de KNVB-beker. Met dank aan Jozy Altidore, die deze bekercampagne erg belangrijk was voor de Alkmaarders.

Na 31 jaar weer beker voor AZ, Altidore goud waard

Vorige eeuw domineerde AZ in de periode 1978-82 het bekertoernooi, aangezien in die periode ieder seizoen de kwartfinales werden bereikt en drie keer de bokaal mee naar huis mocht. In 1978 voor het eerst, toen Ajax in de eindstrijd met 1-0 werd verslagen. Drie jaar later moesten de Amsterdammers er opnieuw aan geloven in de finale, terwijl in 1982 FC Utrecht werd geklopt.

Daarna duurde het tot het seizoen 2006/07 voor AZ zich weer plaatste voor de eindstrijd, waarin Ajax de tegenstander was. Na 120 minuten stond het 1-1, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Ryan Donk miste daarin de beslissende penalty, waardoor voor het eerst een KNVB-bekerfinale werd verloren.

Door donderdag PSV met 2-1 te verslaan blijven de cijfers van AZ uitstekend: vijf finales, vier bekers. De man die dit mogelijk maakte was Altidore, die op Hemelvaartsdag de tweede Alkmaarse treffer voor zijn rekening nam. Het betekende alweer het achtste doelpunt van Altidore dit seizoen in de strijd om de KNVB-beker, waardoor hij zich tot topscorer van dat toernooi kroonde.

Opvallend is dat de spits uit de Verenigde Staten in iedere bekerronde een treffer liet aantekenen. In de tweede ronde scoorde Altidore één keer tegen het inmiddels failliete SC Veendam, (4-1), daarna volgden twee goals tegen SWZ Boso Sneek (1-4), één op bezoek bij FC Dordrecht (2-4), één doelpunt tegen FC Den Bosch (0-5) en twee in de halve finales tegen Ajax (0-3).

Omdat AZ zich donderdag in De Kuip voor de vierde keer in zijn historie verzekerde van de KNVB-beker, is ook helemaal zeker dat de Alkmaarders komend seizoen Europees voetbal spelen. Aangezien PSV de tweede plaats nauwelijks meer kan ontgaan was dit eigenlijk al bijna zeker, maar nu is het een feit dat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek in augustus start in de play-offs van de Europa League. Het is het vijfde seizoen op rij dat AZ in Europa actief is. <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's