MVV pakt periode en loopt verder weg bij concurrentie

MVV heeft vrijdagavond in de Jupiler League de eerste periodetitel in de wacht gesleept. Door de winst van de Limburgers konden Helmond Sport, FC Volendam, Sparta, FC Dordrecht en SC Cambuur de hoop op de eerste prijs van het seizoen opgeven. Zowel Helmond Sport als Volendam, tot vandaag de grootste concurrenten van MVV, verloren punten.

MVV pakt periode en loopt verder weg bij concurrentie

FC Emmen – MVV 0-3De Limburgers wisten dat ze bij een zege bovenaan zouden blijven staan en bovendien de periodetitel zouden pakken. In Emmen had de ploeg van René Trost ruim veertig minuten nodig om de ban te breken. Daarbij kreeg MVV wel hulp van Kelvin Maynard, die op ongelukkige wijze zijn eigen keeper passeerde.

Op slag van rust verdubbelde MVV de marge door een goal van Bryan Smeets, waarna Danny Schreurs in het laatste kwartier het pleit beslechtte. Zodoende kon MVV de tweede helft met een redelijk rustig gemoed uitspelen. Na het laatste fluitsignaal barstte de feestvreugde los. De Maastrichtenaren zijn verzekerd van deelname aan de play-offs en blijven met twintig punten uit acht duels bovendien de koploper van de Jupiler League.

Excelsior – Helmond Sport 2-2Volop spektakel in Rotterdam. De eerste helft leverde liefst twee goals, twee rode kaarten en twee gemiste strafschoppen op. Via Mick van Buren en Elvis Manu kwam Excelsior in de negentiende en in de 39se manier tot scoren.

Vier minuten voor de 2-0 moest Mats van Huijgevoort als eerste het veld verlaten. Hij kreeg direct rood. Tien minuten na zijn wegzenden diende ook Jurgen Mattheij het veld te verlaten, waardoor Excelsior na rust moest proberen met negen man overeind te blijven.

Helmond had het aan zichzelf te danken dat het 2-0 stond bij rust. Zowel Jupiler League-topscorer Emrullah Güvenç als Sebastian Stachnik miste een strafschop. Diezelfde Stachnik was vijf minuten na de onderbreking wel trefzeker. Uiteindelijk maakte Stachnik zijn misser goed door ook nog de gelijkmaker te produceren. De Brabanders staan nu drie punten achter op koploper MVV, bovendien kwam SC Cambuur langszij als gedeelde nummer twee.

FC Volendam – SC Veendam 0-2FC Volendam kon in eigen huis tegen de noorderlingen lang de ban niet breken. Lars Lambooij en Lars Hutten bezorgden de uitploeg met hun treffers in het tweede bedrijf zelfs het volle pond. Met vijftien punten uit acht duels is de thuisploeg nog wel verzekerd van een plaats in de top van de Jupiler League. Veendam is als middenmoter negende.

De Graafschap – Sparta Rotterdam 1-1Bij De Graafschap was de druk in de afgelopen weken vanwege de teleurstellende resultaten hoog opgelopen. Nota bene tegen Sparta, voor het seizoen uitgeroepen tot titelkandidaat nummer één, konden de Doetinchemmers dat maar voor een gedeelte verlichten.Waar overdag De Graafschap nog het nieuws haalde omdat supporters met een ludieke actie aandrongen op het vertrek van voorzitter Clémence Ross en George de Jong (lid van de raad van commissarissen), kon de aanhang 's avonds wel juichen. Al in de beginfase maakte Tim Vincken de openingstreffer. Het voorbereidende werk van Adil Auassar was fraai.

Na rust kreeg het De Graafschap-publiek een domper te verwerken toen Illias Bel Hassani voor de 1-1 eindstand tekende. Een gemiste strafschop van Anco Jansen - doelman Nico Pellatz maakte zijn eigen fout goed - bleek de volgende teleurstelling. Sparta (vijfde op de ranglijst) verliest zodoende dure punten in de race om de bovenste plekken, terwijl De Graafschap de woede bij de fans niet kon wegnemen en nog altijd zeer teleurstellend een tiende plek bezet.

SC Cambuur - FC Dordrecht 2-1Cambuur en Dordrecht hadden voorafgaand aan de volledige speelronde van vanavond beide nog een theoretische kans op de periodetitel. Een dergelijk wonder, er hadden op de andere velden bijzondere dingen moeten gebeuren, bleef uit. Cambuur hield de punten wel in eigen huis.

Michiel Hemmen opende na ruim een half uur de score. Na de onderbreking was het Erik Bakker die de Friezen in veilige haven schoot. De aansluitingstreffer van Mawouna Amevor kwam te laat. Zodoende draait Cambuur met zeventien punten mee in de bovenste regionen en is de ploeg tweede. Dordrecht, dat onlangs nog knap won van Helmond Sport, moet even pas op de plaats maken.

Overige uitslagenGo Ahead Eagles – Telstar 2-1FC Eindhoven – FC Oss 4-1AGOVV Apeldoorn – FC Den Bosch 0-5Almere City FC – Fortuna Sittard 0-2 Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's