MVV doet zichzelf behoorlijk tekort in Limburgse derby

Het Limburgse onderonsje tussen MVV Maastricht en VVV-Venlo is geëindigd in een 0-0 gelijkspel. De thuisploeg was veel beter, maar maakte de kansen niet af. Almere City FC herstelde zich thuis knap tegen FC Oss, terwijl FC Emmen en Helmond Sport gelijkspeelden.

MVV Maastricht - VVV-Venlo 0-0
Dat het in een van de vele Limburgse derby's die de Jupiler League dit seizoen kent na negentig minuten nog 0-0 stond, mocht een klein wonder heten. De Maastrichtenaren kregen voor rust al kans op kans, maar die waren niet besteed aan Bryan Smeets, Jordy Croux, Niels Vorthoren en met name Mark Veldmate (foto, rechts). Aan de andere kant was verdediger Pim Balkestein met een kopbal vlak voor rust dichtbij, maar ook hij trof geen doel.

Na rust ging MVV vrolijk verder met waar het voor rust mee begonnen was. Diezelfde Smeets, Croux, Vorthoren en Veldmate waren betrokken bij gevaarlijke momenten, net als Marco Ospitalieri, maar gescoord werd er maar niet. In de laatste tien minuten moest Jeffrey Altheer namens VVV met tweemaal geel nog het veld ruimen: het sein voor MVV om zich nog één keer kwaad te maken.

Het kreeg vijf minuten voor tijd dan ook de zoveelste, en misschien wel de allergrootste, kans op de 1-0. Vanaf een meter zes of kon Croux een voorzet van Sven Braken echter niet tot doelpunt promoveren. Zodoende eindigde de burenruzie, hoewel Maastricht en Venlo zo'n 75 kilometer uit elkaar liggen, in 0-0. MVV staat daardoor voorlopig elfde, VVV stijgt naar plek vijf.

Almere City FC - FC Oss 4-2
De bezoekers uit Brabant begonnen beter, maar de thuisploeg kreeg de grootste kans op de openingsgoal. FC Utrecht-huurling Leon de Kogel zag zijn strafschop echter gestopt worden door doelman Nick Hengelman. Door twee goals kort achter elkaar (van Jorzolino Falkenstein en Lorenzo Piqué) kwam FC Oss vervolgens op een ruime voorsprong.

Een tweede penalty voor de thuisploeg zorgde er vlak voor de pauze echter voor dat Almere City terug in de wedstrijd kwam. Na de misser van De Kogel was het Vincent Janssen, Ossenaar in Almeerse dienst, die de trekker mocht overhalen: 1-2. Het betekende de aanzet voor een totale remonte van de thuisploeg.

In de tweede helft zetten Norair Mamedov en Fabian Serrarens Almere City namelijk op voorsprong, De Kogel maakte het karwei af: 4-2. Door de winst wippen de mannen van trainer Fred Grim op doelsaldo over FC Oss heen naar de vijftiende positie, beide ploegen hebben nu zes punten.

FC Emmen - Helmond Sport 2-2
Dankzij Stanley Elbers leek het na een halfuur allemaal crescendo te gaan voor de Helmonders: hij tekende via een prachtgoal met links namelijk voor de 0-1. Diezelfde Elbers pakte vlak na de 1-1 van Roland Bergkamp echter rood (harde charge) waarmee hij zijn heldenrol in een paar minuten tijd verruilde voor die van schlemiel.

Vanaf de tribune zag Elbers tot zijn opluchting dat Ferry de Regt vlak na rust uit de kluts voor de 1-2 tekende, maar na iets meer dan een uur spelen bracht Leandro Resida de Emmenaren alweer langszij. Door het gelijkspel blijven FC Emmen en Helmond Sport staan waar ze stonden: respectievelijk achtste en zeventiende.