MVP-lijst: Messi nadert podium, Ronaldo schiet vooruit

In de zes groepswedstrijden van dit seizoen van de Champions League hebben Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic dit seizoen flinke progressie geboekt op de lijst van meest waardevolle spelers aller tijden in het miljoenenbal. Het trio was tot dusver elk bij zeven goals betrokken.

MVP-lijst: Messi nadert podium, Ronaldo schiet vooruit

Waar Messi dankzij zijn vijf goals en twee assists in dienst van Barcelona net als begin dit seizoen nog vierde staat, stegen Ronaldo en Ibrahimovic wel respectievelijk drie en vier plaatsen.

Ronaldo (Real Madrid) ging door zijn zes goals en één assist Andriy Shevchenko, Alessandro Del Piero en landgenoot Luis Figo voorbij. Met 61 punten heeft hij nu nummer vier Ryan Giggs (66) in het vizier.

Paris Saint-Germain-vedette Ibrahimovic staat inmiddels gedeeld elfde met Filippo Inzaghi en kan nog dit seizoen de toptien binnendringen. De Zweed passeerde met twee goals en vijf assists onder anderen Didier Drogba, Samuel Eto'o en Kaká.

Drogba en Eto'o komen dit seizoen niet in actie in de Champions League, dit in tegenstelling tot Kaká, die met zijn doelpunt van dinsdag tegen Ajax zijn 28ste CL-goal maakte en daarmee op de topscorerslijst zijn landgenoot Rivaldo (27 treffers) achter zich liet.

Kaká is nu de Braziliaan met de meeste doelpunten in de CL-historie. De enige speler van het Zuid-Amerikaanse continent die meer scoorde dan Kaká is Messi. Dat is niet verwonderlijk, want met 56 goals is de Argentijnse sterspeler van Barcelona op Raúl (71 goals) na de productiefste speler ooit sinds de start van het miljoenenbal in 1992/93. Momenteel moet hij die tweede plek nog wel delen met Ruud van Nistelrooy, die eveneens 56 scoorde.

Ook op de lijst van meest waardevolle spelers is Messi Van Nistelrooy inmiddels genaderd. De Nederlandse spits, die in dienst van PSV, Manchester United en Real Madrid actief was in de Champions League, blijft Messi voor omdat hij twee assists meer achter zijn naam heeft. Nummer twee Thierry Henry heeft slechts drie punten meer en is eveneens binnen het bereik van Messi.

Behalve bovengenoemde spelers verdient ook Karim Benzema een speciale vermelding. De aanvaller van Real Madrid staat inmiddels op dertig goals en tien assists en trad dit seizoen de top twintig van de MVP-lijst binnen. Robin van Persie is van de actieve Nederlanders het hoogst genoteerd. Met 21 goals en vijf assists is hij opgeklommen naar plaats 43. (Tim Vos) Tussen haakjes staat de positie die de desbetreffende speler voorafgaand aan dit CL-seizoen bezette. De getallen tussen haakjes met een plusje ervoor staan voor de productie van een speler tijdens de lopende CL-jaargang.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's