Mühren velt Jong Ajax, drie clubs maximale score

NEC, Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade zijn na drie duels nog zonder puntenverlies in de Jupiler League. Het rood aangelopen Jong Ajax is afgehaakt.

Jong Ajax – FC Volendam 0-5
Voor Jong Ajax was de wedstrijd al in de eerste helft gespeeld. De formatie van trainer Andries Ulderink verloor na ruim een half uur keeper Peter Leeuwenburgh met een rode kaart na een overtreding op de doorgebroken Robert Mühren (foto boven). Het slachtoffer ontfermde zich ook met succes over de strafschop.

De spits van FC Volendam maakte enkele minuten na de openingstreffer een einde aan de Amsterdamse illusies door ook de 0-2 voor zijn rekening te nemen. Op slag van rust was de wedstrijd beslist na de 0-3 van Guyon Philips, die na rust ook de 0-4 voor zijn rekening nam. Maar de schade voor Ajax was groter. Ook Richairo Zivkovic kreeg een directe rode kaart. Henk Veerman profiteerde in de slotfase van de numerieke meerderheid; 0-5. Voor Ajax ging de afstraffing wel de boeken in als het duel waarin Robert Muric, die deze zomer werd vastgelegd, zijn debuut maakte voor de Amsterdammers.

NEC – Fortuna Sittard 5-1
NEC hield wel de maximale score in stand. Dat ging ten koste van Fortuna Sittard, dat in De Goffert verloor van de Nijmeegse formatie. Seku Conneh zorgde nog voor enige hoop met een aansluitingstreffer na NEC-goals van Christian Santos en Sjoers Ars (foto midden). Maar in de tweede helft was de Fortuna-hoop in een tijdbestek van vier minuten verdwenen. Na de 3-1 van Paco van Moorsel in de 57ste minuut volgde de genadeklap. Rechtsback Dennis Dengering incasseerde een directe rode kaart en zag de eveneens toegekende strafschop benut worden door Tom Daemen. Invaller Jeffrey Leiwakabessy tekende voor het slotakkoord.

MVV Maastricht – Sparta Rotterdam 0-2
MVV Maastricht is er niet in geslaagd Sparta Rotterdam de eerste punten afhandig te maken. De Limburgers verloren op eigen veld met 0-2 van de Kasteelheren, die ook zonder de naar FC Groningen vertrokken Mimoun Mahi een zege pakten. Dankzij doelpunten van Kenny Teijsse en Thomas Verhaar zijn er na drie duels al negen punten gepakt.

Roda JC Kerkrade – FC Eindhoven 2-1
Marc Höcher en Johan Plat gaven Roda JC Kerkrade een voldoende marge om ook de wedstrijd tegen FC Eindhoven te winnen. De tegentreffer van Jens van Son bleek niet genoeg voor de Brabantse gasten om de formatie van trainer René Trost de eerste schade toe te brengen. Roda-keeper Bram Verbist had daarin met enkele reddingen zijn aandeel.

FC Den Bosch - RKC Waalwijk  2-3
RKC Waalwijk is na drie duels van de hatelijke nul af. De ploeg van trainer Martin Koopman keerde met de volle winst terug uit Den Bosch, waar de basis voor het eerste succes in de eerste helft werd gelegd. Malcolm Esajas opende in de 21-ste minuut de score. Niet veel later stond RKC tegen tien man nadat Edoardo Ceria een rode kaart had gekregen na een kopstoot richting Nick Coster.

Na de 0-3 van Sandro Calabro leek het pleit definitief beslecht, maar Bossche goals van Joey Belterman en Erik Quekel zorgden voor een spannende slotfase. Maar daarin bleef de gelijkmaker voor de thuisploeg achterwege.