Mourinho wil van Old Trafford onneembare vesting maken

Reacties

José Mourinho beleeft vrijdagavond tegen Southampton (aftrap 21.00 uur) zijn eerste thuiswedstrijd als manager van Manchester United. De Portugees had bij zijn zes voorgaande clubs een formidabele balans in competitieduels voor eigen publiek en wil ook op Old Trafford een onverslaanbaar team smeden.

Mourinho wil van Old Trafford onneembare vesting maken

Als er één statistiek de loopbaan van José Mourinho zou moeten markeren, dan is het wel zijn uitmuntende staat van dienst in thuiswedstrijden in de nationale competitie. De Portugese oefenmeester slaagde er bij zes verschillende clubs altijd in een schier onneembare vesting te maken van de eigen voetbaltempel.

Van de 257 competitieduels voor eigen publiek die Mourinho beleefde als hoofdtrainer van achtereenvolgens Benfica, União Leiria, FC Porto, Chelsea, Internazionale, Real Madrid en opnieuw Chelsea verloor hij er in totaal maar negen (!), tegen 206 overwinningen en 42 gelijke spelen.

Vooral de cijfers in zijn eerste tien jaar als hoofdtrainer maken in dat opzicht grote indruk. Na zijn eerste 168 thuisduels stond er pas één verliespartij achter de naam van Mourinho. Dat betrof het duel FC Porto-Beira Mar van 23 februari 2002 (2-3), waarbij de ploeg van Mourinho twee rode kaarten incasseerde.

Bij zijn laatste twee werkgevers - Real Madrid en Chelsea - moest Mourinho tot zijn grote ongenoegen wat vaker de smaak van een nederlaag proeven. Met De Koninklijke verloor hij drie van zijn 57 thuiswedstrijden en in zijn tweede periode in Londen gingen vijf van de 46 optredens op eigen veld verloren. Maar desondanks is het percentage competitiewedstrijden zónder thuisnederlaag nog steeds indrukwekkend (ruim 96 procent). Het aantal zeges ligt op tachtig procent.

José Mourinho's balans in competitieduels voor eigen publiek
Club Periode Duels W G V
Benfica 2000 5 4 1 0
União Leiria 2001-2002 10 7 3 0
FC Porto 2002-2004 41 38 2 1
Chelsea 2004-2007 60 46 14 0
Internazionale 2008-2010 38 29 9 0
Real Madrid 2010-2013 57 49 5 3
Chelsea 2013-2015 46 33 8 5
Totaal 257 206 42 9

Mede vanwege zijn fenomenale track record in thuiswedstrijden heeft Mourinho de fans van Manchester United deze week op het hart gedrukt dat zij een grote bijdrage kunnen leveren aan een hernieuwde status van Old Trafford als onneembare vesting. De Portugees vindt dat het Theatre of Dreams weer een nachtmerrie moet zijn voor bezoekende teams.

'Als een paar duizend supporters van de tegenpartij in dit stadion méér geluid produceren dan die van United, dan is er iets goed mis', legde Mourinho in Manchester Evening News de vinger op de zere plek. Sinds het afscheid van manager Sir Alex Ferguson is United in zijn ogen de fear factor kwijtgeraakt. Mourinho: 'Alles valt of staat met de relatie tussen spelers en publiek. Als de fans zich kunnen vinden in het spel, het gedrag en de mentaliteit van de spelers, dan is de tegenstander bij voorbaat al kansloos.'

Vorig seizoen viel de thuisbalans van Manchester United onder manager Louis van Gaal met twee nederlagen in negentien optredens overigens nog mee (W12, G5), maar vooral het vaak slaapverwekkende spel en het geringe aantal doelpunten van de Mancunians (27) waren een grote bron van ergernis voor de trouwe thuisaanhang.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.