Mourinho lovend over Barça, Vilanova verdedigt Valdés

Barcelona won donderdagavond met 3-2 van Real Madrid in de heenwedstrijd om de Spaanse Super Cup in Camp Nou. José Mourinho was complimenteus voor Barça, terwijl Tito Vilanova het opnam voor zijn doelman Víctor Valdés, die in de slotfase in de fout ging. 'Barcelona was superieur.'

Door het goede spel van Barcelona, kwam Real Madrid aanvankelijk niet aan voetballen toe, erkent Mourinho. 'De eerste helft verliep niet naar wens. Dat heb je soms weleens, dat een wedstrijd niet loopt zoals je wil. De tegenstander kan het in zich hebben om je wedstrijdtactiek te veranderen. Barcelona deed dat, speelde erg goed, zette ons onder druk en wij konden er niet gevaarlijk uitkomen.'

Verdedigend liep het beter, volgens Mourinho. Barcelona kwam dan ook niet tot scoren in het eerste bedrijf. 'Barcelona was superieur, al hadden we wel controle in de verdediging, maar het was niet ons plan om defensief te spelen. Dat lieten we vanaf de eerste minuut in de tweede helft ook zien.'

Real kwam door een doelpunt van Cristiano Ronaldo nog op voorsprong, maar in de twintig daaropvolgende minuten trok Barcelona de wedstrijd naar zich toe met doelpunten van Pedro, Lionel Messi en Xavi. Door een fout van Barça-doelman Víctor Valdés kon invaller Ángel di María in de slotfase nog voor de 3-2 tekenen, waardoor de strijd in de return in Madrid nog volledig open ligt.

Barça-trainer Vilanova nam het op voor zijn doelman, die zich vlak voor eigen doel de bal liet ontfutselen door Di María, waarop de Argentijn eenvoudig kon scoren. 'We laten de opbouw nou eenmaal bij hem beginnen. Als we dat niet zouden doen, zouden we ook niet zo kunnen spelen. Er valt niet over te discussiëren en ik moedig hem aan om zo te blijven spelen.' Foto: VI Images