Morele verplichting voor Vitesse-spelers

data-height="138" data-width="120" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/dca78f63-5ab0-49d1-8305-6deb9d24d5f3_image3986720525949075188.jpg" /> Het kan met mijn nostalgische gevoelens te maken hebben, maar ik ga graag naar Het Gelredome. Ver voor The Beatles, in de jaren vijftig, was Arnhem-Zuid slechts een bescheiden nieuwbouwwijk. Als leerling van de Fontanusschool in de Ereprijslaan kwam ik zelden aan de stadskant van de Rijn. Alleen voor schoolzwemmen in het Sportfondsbad en voor de schoolbioscoop in het Palace Theater mochten we de Rijnbrug over. Arnhem-Zuid was onze wereld. We voetbalden, speelden cowboytje en bouwden forten van straatklinkers op de plaats waar nu Het Gelredome staat. Ik heb mijn klasgenoten al bijna een halve eeuw niet meer gezien, ook niet bij Vitesse. De ondeugende tweeling Jaap en Joop Groot Hulse, Bertil Prins (zijn vader exploiteerde een Spar-winkel), Boudewijn Muller die een gitaar had, Adrie Lax (de zoon van de wijkagent), Lex Olive, Hans Verniers en de knapste jongens van de klas: Hans Burgers en Lex Bolte. En natuurlijk de Indische schoonheid Simone Constance Breedveld die ik aanbad, omdat Geesje Krol onbereikbaar was. Ik kende al vroeg mijn beperkingen.

Het was een onbezorgde tijd, al had ik het als enige NEC-supporter moeilijk tussen louter Vitesse-aanhangers. Loek Feijen, Leo de Kleermaker en Bert Teunissen waren helden in Arnhem, terwijl ik Tiny van Reeken, Mari van den Dungen en met name Cees Kick adoreerde. Jaren later, toen voorzitter Karel Aalbers op hol sloeg en van Vitesse een Europese topclub wilde maken à la Manchester United met een prestigieus stadion, voorspelde zijn toenmalige NEC-collega Henk van de Water al dat een dergelijk complex niet te exploiteren zou zijn. Van de Water was een nuchtere aannemer die met hard werken een florerend bedrijf had opgebouwd. Hij voerde in De Goffert een uitermate zuinig beleid, waardoor NEC sportief gezien Vitesse niet kon bijhouden, waar Aalbers fors investeerde en ook nog eens een indrukwekkend stadion realiseerde. Na een thuiswedstrijd rekende Van de Water me eens voor dat Het Gelredome nooit rendabel kon worden. Ik zal zijn uitspraken nooit vergeten terwijl we door de duisternis naar onze auto's liepen. 'Ze kunnen alles over me zeggen, maar ik kan heel goed rekenen.'

Achteraf gezien was Van de Water een uitstekende voorzitter. Natuurlijk deden de aansprekende resultaten van Vitesse pijn in Nijmegen, maar toen Van de Water vertrok kon hij een financieel redelijk gezonde club overdragen aan zijn opvolger Hans van Delft. Het succes van Vitesse bleek slechts een zeepbel. Aalbers werd ietwat laat geliquideerd door zijn raad van commissarissen en liet zijn club achter met een schuld van 59 miljoen euro. Hoofdsponsor Nuon hield het voor gezien, maar vertrok op een uitermate chique manier. Het energiebedrijf schold een schuld van 27 miljoen euro kwijt. Een paar gefortuneerde bestuursleden brachten 7,3 miljoen euro bij elkaar, investeringsmaatschappij de Reggeborgh van Dick Wessels, de broer van FC Twente-voorzitter Herman Wessels, leende de club 4,5 miljoen euro en de gemeente Arnhem verleende een krediet van 5,4 miljoen euro.

Desondanks kan Vitesse zijn financiële problemen maar niet oplossen. Drie jaar na het vertrek van Aalbers lijkt het eind van alle ellende nog niet in zicht. Hoewel de grootverdieners Marc van Hintum, Remco van der Schaaf, Mahamadou Diarra, Michel Kreek en Victor Sikora de club hebben verlaten, blijft het uitgavepatroon verontrustend. De huidige voorzitter Jos Vaessen presenteert zich graag als de nobele redder van een club in nood. Hij wekt de indruk zichzelf weg te cijferen en al zijn vrije tijd in het voor Arnhem en omstreken zo belangrijke Vitesse te steken. Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Vaessen heeft wel degelijk bestuurlijke kwaliteiten, maar is tevens een baantjeszieke man die ooit een succesvolle en sluwe lobby uitvoerde onder Oost Europese ijsspeedway-coureurs om stemmen te vergaren voor een topfunctie in de motorsport. Mensen die zich nooit hebben laten zien in de voetbalwereld maar opduiken zodra er een publiciteitsgevoelige functie beschikbaar is, wantrouw ik. Onder Vaessen zijn de inkomsten van Vitesse sterk gedaald, staat de helft van de skyboxen leeg, is er nog steeds geen shirtsponsor en stevent de club dit seizoen af op een tekort van negen miljoen euro. Er komt teleurstellend weinig geld binnen en de uitgaven blijven veel te hoog.

En Het Gelredome, dat het geld had moeten genereren om van Vitesse een absolute topclub te maken, is al jaren een blok aan het been. Het stadion kostte 75 miljoen euro, maar de door vier banken verleende kortlopende hypotheek blijkt een structureel probleem. Jaarlijks moet er twee miljoen euro worden afgelost. Door deze kortlopende financiering hebben de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem al moeten bijspringen. De exploitatie van Het Gelredome hangt af van de huur die het eveneens noodlijdende Vitesse betaalt. De club droeg 3,86 miljoen euro per jaar af, legt nu nog 2,27 miljoen euro op tafel, maar heeft nog meer korting nodig om te kunnen overleven. Zodra dat verzoek wordt gehonoreerd, komt Het Gelredome op zijn beurt weer in de problemen.

De parkeerfaciliteiten zijn uitstekend. De gastvrouwen en -heren etaleren een Amerikaans aandoende vriendelijkheid en dragen clowneske uniformen die in een circus niet zouden misstaan. Het Gelredome beschikt over de beste perstribune van de Holland Casino Eredivisie, maar ook in de Gelrelounge, de ruimte voor business-seathouders en het box- en loge-publiek, is het goed toeven.

Ook sportief gezien heeft Vitesse problemen, na de gedwongen verkoop van vijf basisspelers. En dan mag de club nog blij zijn dat Joop Brand een fantastische prestatie heeft geleverd met de jeugd, waardoor er voldoende zelf opgeleide spelers klaarstaan om de opengevallen posities over te nemen. Deze talenten zijn echter nog niet goed genoeg om een toonaangevende rol te vervullen, waardoor de resultaten wat minder zijn. Met de overgebleven grootverdieners Dragoslav Jevric, Dejan Stefanovic, Marian Zeman, Didier Martel en Bob Peeters gaan deze jonge voetballers de toekomst van Vitesse bepalen. De selectie moet zich wel realiseren dat ook zij zal moeten inleveren om Vitesse financieel op de been te houden. Door de gekte die een paar jaar geleden in het profvoetbal heerste worden de spelers schromelijk overbetaald. Als de overheid al een paar keer financieel is bijgesprongen, kunnen voetballers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen niet net doen alsof zij geen enkele verantwoordelijkheid hebben. En dat geldt ook voor de spelers met lagere contracten, die altijd nog veel meer verdienen dan onze minister president. Alleen de lusten naar je toe trekken en de lasten door de gemeenschap laten opbrengen, lijkt me niet langer verdedigbaar. Ook de voetballers zullen een financiële bijdrage moeten leveren. Ook zij hebben de morele verplichting Vitesse en de unieke voetbaltempel Het Gelredome in stand te houden. Zolang de Gelderse derby tussen Vitesse en De Graafschap nog 22.500 toeschouwers trekt, heeft de stad Arnhem behoefte aan een dergelijke accommodatie.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's