Morata rijt oude Madrileense wond weer open

Reacties

Pijnlijker kon het bijna niet. Uitgerekend de begin dit seizoen aan Juventus verkochte Álvaro Morata versperde Real Madrid de weg naar titelprolongatie in de Champions League. Het leidt in Italië tot speculatie over de toekomst van de 22-jarige Spanjaard, terwijl in Madrid de gedachten teruggaan naar elf jaar geleden.

Morata rijt oude Madrileense wond weer open

Dat de uiteindelijk beslissende goal van Morata tegen zijn oude club Real leidde tot boe-geroep in het Estadio Santiago Bernabéu is eenvoudig te verklaren: het deed de Madrileense fans herinneren aan de pijnlijke uitschakeling in 2004, in de kwartfinale van het miljoenenbal tegen AS Monaco (4-2, 3-1). Fernando Morientes had met de late 4-2 in Madrid en de 2-1 in Monaco een cruciale rol. Die oude wond werd woensdag weer opengereten.

Net als Morata moest ook Morientes destijds plaatsmaken voor de duurbetaalde vedetten die Real bijna elk jaar weer aantrekt. Waar de 22-jarige beul van 2015 als nog maar net doorgebroken jeugdspeler niet kon opboksen tegen spelers als Karim Benzema en Gareth Bale, had die van 2004 er al een hele carrière opzitten. Ondanks 96 goals in zes seizoenen vertrok de 27-jarige spits op huurbasis naar Monaco, omdat Ronaldo en Raúl boven hem stonden in de pikorde.

In tegenstelling tot Álvaro Morata juicht Fernando Morientes wel als hij AS Monaco in de return op een 2-1 voorsprong zet tegen Real Madrid. Luis Figo voelt de bui al hangen.
In tegenstelling tot Álvaro Morata juicht Fernando Morientes wel als hij AS Monaco in de return op een 2-1 voorsprong zet tegen Real Madrid. Luis Figo voelt de bui al hangen.

De gevolgen waren zowel nu als elf jaar terug desastreus voor Real. Waar Morientes toen weer terugkeerde – en na een half jaar overigens opnieuw vertrok, nu definitief, naar Liverpool – is dat nu mogelijk ook het scenario voor Morata. In zijn nog vier jaar doorlopende contract bij Juventus, dat afgelopen zomer twintig miljoen euro voor hem neertelde, is immers een terugkoopclausule opgenomen. Voor het geval Real toch van gedachten zou veranderen.

'Helaas was het niet mogelijk de deal op een andere manier af te sluiten', legde Juve-directeur Giuseppe Marotta die constructie na het bereiken van de finale nog maar eens uit. 'We genieten nog van hem zo lang het duurt, maar het is aan de speler. En die heeft al vaak gezegd dat hij wil blijven. Daarom zullen we proberen die terugkoop-optie te laten vervallen', aldus Marotta, die genoot van het scenario dat zich voltrok. 'Morata heeft zijn oude club uitgeschakeld. Dat is het mooie van het voetbal.'

Daar zullen ze in Madrid ongetwijfeld anders over denken. Want niet Real Madrid, maar Morata kan op 6 juni in de finale in Berlijn de Champions League prolongeren. Als dat het kind van Madrid lukt, zou hij na Marcel Desailly, Paulo Sousa, Gerard Piqué en Samuel Eto'o de vijfde speler zijn die daarin slaagt sinds de oprichting van het toernooi in 1992. Clubs verdedigden hun titel nog nooit met succes.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.