Mooier dan bruiloft: de finale tegen Ajax waarin alles klopte voor PEC

Reacties

Een dag nadat FC Utrecht en Feyenoord eigenlijk de bekerfinale van 2020 hadden moeten spelen, is het exact zes jaar geleden dat PEC Zwolle zijn eerste KNVB-beker in de clubhistorie won. De ploeg van toenmalig trainer Ron Jans won in een memorabele finale met liefst 5-1 van Ajax.

Mooier dan bruiloft: de finale tegen Ajax waarin alles klopte voor PEC
© Pro Shots

Zo ging ook de tweede bekerfinale van Frank de Boer als trainer van de Amsterdammers verloren (in 2011 was FC Twente al na verlenging te sterk), terwijl de oud-international dat seizoen wel voor de vierde keer op rij landskampioen werd met Ajax. Maar, veel belangrijker nog, het betekende de eerste hoofdprijs voor PEC - de drie titels in de Eerste Divisie niet meegerekend.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De bekerfinale van 2014 kende een bijzonder verloop. Ajax was na drie minuten nog op voorsprong gekomen door een fraaie knal van Ricardo van Rhijn, maar daarna werd de wedstrijd bijna een half uur stilgelegd omdat de fans van de Amsterdammers vuurwerk op het veld hadden gegooid. Toen de wedstrijd eenmaal weer werd hervat, walste PEC over de regerend kampioen heen.

Ajax leek van slag en incasseerde binnen enkele minuten twee treffers van Ryan Thomas en keek bij rust zelfs al tegen een 4-1 achterstand, omdat ook Guyon Fernandez nog twee keer scoorde. Vlak na rust maakte aanvoerder Bram van Polen het feest compleet met de 5-1. En dat betekende veel voor de clubicoon. Hij zou later zelfs stellen dat de bekerfinale voor hem een mooiere dag was dan zijn bruiloft.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Recent keek Van Polen met PEC nog eens terug op de finale. 'Ik ben helemaal niet bijgelovig of zweverig aangelegd, maar dit was echt onze dag. Het moest zo zijn. Ik was enorm gefocust en heb de nacht ervoor amper een oog dichtgedaan. We wilden er vooral een wedstrijd van maken, Ajax het zo moeilijk mogelijk maken, maar al snel kreeg ik het gevoel dat alles klopte en dat we die dag niet te verslaan waren. Soms heb je dat.'

Enkele maanden later zou PEC bij de start van het nieuwe seizoen nogmaals van Ajax winnen, dit keer in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Stef Nijland maakte op 3 augustus in De Arena de enige goal tegen de landskampioen. 'Je weet dat ze zich willen revancheren, in hun eigen stadion – en dat het ze dan weer niet lukt', vatte Van Polen dat duel samen. Het maakt van 2014 het mooiste jaar in de clubhistorie van PEC.

Bekerfinale, 20 april 2014: PEC Zwolle - Ajax 5-1

Scoreverloop:: 3. Van Rhijn 0-1, 8. Thomas 1-1, 12. Thomas 2-1, 22. Fernandez 3-1, 34. Fernandez 4-1, 50. Van Polen 5-1.
Opstelling PEC Zwolle: Boer; Van Polen, Van der Werff, Broerse (71. Lachman), Van Hintum; Mokotjo, Klich; Saymak (64. Narsingh), Drost, Thomas (83. Gravenbeek); Fernandez.
Opstelling Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Moisander (54. Poulsen), Denswil, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; Schöne (80. Kishna), Sigthórsson, Bojan (54. De Sa).
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.