Molde FK zorgt voor zeldzame Noorse titelprolongatie

Voor het tweede opeenvolgende seizoen heeft Molde FK in Noorwegen beslag gelegd op de landstitel. Op de voorlaatste speeldag werd de strijd beslist, doordat de formatie van trainer en voormalig Mancherster United-icoon Ole Gunnar Solskjær zelf met 1-0 won van Hønefoss BK. De laatste concurrent, Strømsgodset IF, verloor met 2-1 bij Sandnes Ulf.

Molde FK zorgt voor zeldzame Noorse titelprolongatie

'Dit is een geweldige prestatie', jubelt Solskjær, wiens team na 29 speelronden een voorsprong van vier punten heeft. 'Mijn spelers zijn heel dit jaar geconcentreerd gebleven, daarom is het ons opnieuw gelukt kampioen te worden.'

Met de heerschappij van Rosenborg BK (dat tussen 1992 en 2004 onafgebroken kampioen werd) niet meegerekend, is Molde FK ide eerste Noorse club in 28 jaar die zijn landstitel prolongeert. Vålerenga werd landskampioen in 1983 en '84.

'Dit jaar is de prestatie zelfs knapper dan vorig seizoen', stelt verdediger Vegard Forren. 'Het onderlinge verschil met de concurrentie was nu veel kleiner (In 2011 was de titelstrijd veel eerder beslist, red.). Zowel Strømsgodset als Rosenborg vond ik een betere ploeg hebben dan in 2011. Maar Molde is de sterkste gebleken.'

Tijdens de kampioenswedstrijd maakte Daniel Chima het enige doelpunt voor Molde. Eind augustus was de club in de laatste voorronde van de Europa League nog de bedwinger van SC Heerenveen (2-0 winst thuis, 1-2 zege uit). In de groepsfase won het pas één duel.

BATE BorisovIn Wit-Rusland veroverde BATE Borisov zondag voor de zevende keer op rij de landstitel. De grootmacht won zondag voor eigen publiek met 5-1 van FC Minsk.

Met nog twee duels te spelen komt de voorsprong van zes punten op Shakhtyor Soligorsk niet meer in gevaar. In Wit-Rusland is bij een gelijke stand het aantal overwinningen beslissend (Borisov won twintig keer, Soligorsk zeventien keer). In 2005 was Shakhtyor Soligorsk de laatste ploeg die BATE Borisov van de titel hield.

In de Champions League kende het door Wit-Russische internationals gedomineerde BATE Borisov een droomstart door Lille en Bayern München te verslaan (beiden 3-1). De duels met Valencia gingen pijnlijk verloren: 0-3 en 2-4. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's