Mogelijk strafschoppen in groepsfase WK 2026

Reacties

Het WK zal vanaf 2026 bestaan uit 48 landen, maar er zullen verder nog veel beslissingen moeten worden genomen. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als er twee landen gelijk eindigen in de groepsfase.

Mogelijk strafschoppen in groepsfase WK 2026

Wel is al duidelijk dat de 48 landen worden verdeeld over zestien poules. Met drie landen per poule, waarvan er twee de knock-outfase bereiken, is de kans aanmerkelijk groter dat twee teams gelijk eindigen. Of dat twee landen in het afsluitende groepsduel op een akkoordje gooien. Nu beslissen respectievelijk het doelsaldo, doelpunten voor, het onderling resultaat of anders een loting welk team bij een gelijke stand het hoogst gerangschikt wordt.

Tijdens het WK in 2026 worden er mogelijk penaltyseries ingevoerd om een beslissing te brengen. 'Dat is een interessant idee om over na te denken', liet Gianni Infantino weten, maar de voorzitter van de wereldvoetbalbond gaf aan dat ook de FIFA-ranking het verschil zou kunnen maken. De beslissing hierover wordt - net als over de verdeling van de WK-tickets - voorlopig echter nog vooruit geschoven. 'Dit is niet een onderwerp voor nu, we zullen dit dichter bij de start van het toernooi bespreken.'

Dat het deelnemersveld wordt uitgebreid, heeft volgens Infantino enkel voordelen. 'Twaalf extra landen mogen meedoen. Nog meer landen mogen dromen van deelname', aldus de 46-jarige Zwitser. 'Het toernooi wordt in 32 dagen afgewerkt, net als nu. De winnaar speelt zeven wedstrijden, net als nu. En er zijn twaalf stadions nodig, net als nu.'

Pas in mei wordt op het FIFA-congres in Bahrein ingevuld hoeveel tickets er voor de verschillende continenten beschikbaar zullen zijn en hoe de beslissingsregels voor de poulefase eruit komen te zien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.