Misser Xhaka breekt Zwitsers op tegen Polen

Reacties

Polen is de eerste kwartfinalist op dit EK. Na strafschoppen werd gewonnen van Zwitserland. Een spectaculaire 1-1 van Xherdan Shaqiri bleek hierdoor onvoldoende voor de Zwitsers om een uitschakeling te voorkomen.

Misser Xhaka breekt Zwitsers op tegen Polen

Polen kwam in de eerste achtste finale van dit EK in een zetel dankzij een snelle uitbraak in de 39ste minuut. Doelman Lukasz Fabianski hervatte het spel snel na een standaardsituatie en stuurde Karim Grosicki op avontuur. Die behield het overzicht en legde de bal af in de richting van Arek Milik. De Ajax-spits liet de bal slim lopen, waardoor Jakub Blaszczykowski vrijkwam en de openingstreffer liet aantekenen.

Eerder had Milik de kans laten liggen om Polen een bliksemstart te bezorgen. Na gepruts van Johan Djourou kreeg hij in de eerste minuut een vrije schotkans, maar de 22-jarige aanvaller had het vizier niet op scherp staan. Zwitserland kwam lange tijd niet veel verder dan pogingen van afstand en kopballen uit dode spelmomenten.

Pas toen bondscoach Vladimir Petkovic met Breel Embolo en Eren Derdiyok twee verse aanvallers bracht, kwam Polen in de problemen. Fabianski ging tot het uiterste bij een knal van Ricardo Rodríguez en Haris Seferovic gaf een volgende waarschuwing met een schot tegen de lat. Dat bleek de aanloop naar de wonderschone gelijkmaker van Xherdan Shaqiri, die met een acrobatische omhaal toesloeg vanaf de rand van het strafschopgebied.

De eerste tegengoal van Polen op dit EK betekende dat een verlenging nodig was om een winnaar te bepalen. Daarin kreeg Derdiyok een opgelegde kans, maar een reflex van Fabianski voorkwam een doeltreffende kopstoot van de spits van Zwitserland. Aan de andere kant kon Lukasz Piszczek niet profiteren van een misverstand in de Zwitserse defensie.

Na strafschoppen stapte Polen als winnaar van het veld. Een misser van Granit Xhaka bleek fataal voor Zwitserland.

De strafschoppenserie:
Stephan Lichtsteiner: 1-0
Robert Lewandowski: 1-1
Granit Xhaka: GEMIST
Arek Milik: 1-2
Xherdan Shakiri: 2-2
Kamil Glik: 2-3
Fabian Schär: 3-3
Jakub Blaszczykowski: 3-4
Ricardo Rodríguez: 4-4
Grzegorz Krychowiak: 4-5



Klik hier voor de de analyse. Het stuk over de Man van de Wedstrijd is hier

terug te vinden, met daarbij de cijfers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.