Misser El Hamdaoui bij Roda kost Ajax dure punten

Ajax gaf in Kerkrade een ruime voorsprong uit handen. Maar de rol van schlemiel was voor Mounir El Hamdaoui, die verzuimde Roda JC een verdiend punt afhandig te maken (2-2).

De invulling van de Ajax-aanval was vrijdag nog ongewis. Trainer Frank de Boer opteerde twee dagen later voor Siem de Jong als centrumspits en Mounir El Hamdaoui als linksbuiten. Roda JC had het lastig een adequaat antwoord te vinden. Dat de Limburgse ploeg na ruim een half uur op een 2-0 achterstand stond, was niet onlogisch.

Miralem Sulejmani opende in de dertiende minuut de score na een mooie steekpass van De Jong. 22 Minuten later wisselden de twee elkaar af als aangever en afmaker. Uit een voorzet van de Serviër kopte de enkelvoudig Oranje-international fraai raak.

Ajax mocht het zichzelf aanrekenen dat de marge niet groter uitviel. Het bood Roda JC ook zicht op een positief resultaat, zeker omdat de Limburgse ploeg kort voor rust terugkwam. Het begon bij een verkeerde uittrap van Maarten Stekelenburg, via Ruud Vormer en Willem Jansen kwam de bal bij Mads Junker; 1-2.

In de tweede helft zette Roda JC de goede lijn door. De ploeg van Harm van Veldhoven nam het initiatief over van Ajax en kreeg ook kansen. Stekelenburg hield zijn doel in de tweede helft lang schoon, al had hij daarbij wel de hulp nodig van De Jong en Eyong Enoh. De eerste redde tot twee keer toe op de doellijn op een inzet van Junker, terwijl de Kameroener met het hoofd zijn goalie te hulp schoot bij een poging van Vormer.

Acht minuten voor het einde viel dan toch de verdiende gelijkmaker van Roda JC. Anouar Hadouir schoot de bal uit een vrije trap over de Amsterdamse muur en buiten bereik van Stekelenburg in het Ajax-doel.

Alle moeite van Roda JC leek enkele minuten later voor niets. Scheidsrechter Jack van Hulten wees de penalty-claims van Ajax na een actie van Hadouir op Rasmus Lindgren nog van de hand, maar haalde kort daarop een woede van Roda JC op de hals door hands van Arnaud Sutchuin Djum wel te bestraffen.

Voor Roda JC bleef de teleurstelling over het resultaat achterwege. Przemyslaw Tyton hield de strafschop van El Hamdaoui uit zijn doel. Daarmee kroop Roda JC dichter bij AZ. Ajax verloor juist terrein op PSV en FC Twente, die een voorsprong van vijf punten hebben. Foto: VI Images