Mislukte transfers op een rij: BMI, Coentrão, Tadic & Yilmaz

VI.nl blikt met een speciaal dossier nog een keer terug op de hectische transferzomer van 2013. Het is tevens aanleiding op een rij te zetten welke spelers een transfer op het laatst de mist in zagen gaan. Het resultaat is een mengelmoes van te laat ingevulde formulieren, klungelige directeuren, tegenwerkende trainers, gierige zaakwaarnemers, vertegenwoordigers met valse voorwendselen en een Italiaanse spitsencarrousel.

Mislukte transfers op een rij: BMI, Coentrão, Tadic & Yilmaz

De verzameling spelers die op het laatste moment een transfer misliep is indrukwekkend. Alleen al in de Eredivisie kregen verscheidene topspelers niet de nieuwe club waar ze lange tijd zo dichtbij leken. Dusan Tadic, bijvoorbeeld. De 24-jarige Serviër zal zich dit seizoen bij het sterk verjongde FC Twente in een veredeld beloftenelftal wanen. En dat terwijl er toch verschillende buitenlandse topclubs voor hem klaarstonden met een miljoenencontract.

Zo lonkte het Dinamo Moskou van voormalig Twente-verdediger Douglas en ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák. Waar de komst van Tadic uitbleef, nam de Russische club voor meer dan zestig mijoen euro uiteindelijk wel liefst zes duurbetaalde vedetten van FC Anzhi over. Aan het geld zal het ook in het geval van Tadic dus niet hebben gelegen.

Alfred Finnbogason vertrok in tegenstelling tot de bij Dinamo Moskou spelende Douglas niet uit de Eredivisie.
Alfred Finnbogason vertrok in tegenstelling tot de bij Dinamo Moskou spelende Douglas niet uit de Eredivisie.

Alfred Finnbogason leek hard op weg naar de Premier League. Interim-directeur Gaston Sporre stelde een miljoenenbod van het gepromoveerde Cardiff City in beraad te hebben, maar een dag later bleek daar plots helemaal niets van waar toen Cardiff-manager Malky Mackay liet weten helemaal geen belangstelling te hebben in de IJslandse topscorer van SC Heerenveen.

Het door Sporre gevraagde bedrag met zes nullen bleef dus uit, tot ergernis van de crisismanager. 'Ik ben een beetje klaar met die Engelse mist', aldus Sporre in gesprek met Voetbal International. 'Ik wil niet verdwijnen in die mistbank. Of er komt een bod van de club zelf, maar niet meer via allerlei tussenpersonen. Daar ben ik nu wel klaar mee.'


De zogeheten Engelse mist zat ook een toptransfer van Bruno Martins Indi in de weg. De 21-jarige verdediger van Feyenoord en het Nederlands elftal kwam op het laatst bij Everton in beeld, in het geval Leighton Baines naar Manchester United zou vertrekken. Al gauw bleek echter dat de clubleiding van The Toffees helemaal niet van plan was de 28-jarige linksback naar United te laten vertrekken. En dat terwijl BMI zijn tassen voor de overtocht naar Engeland waarschijnlijk al klaar had staan.

Everton was in die zin de enige winnaar in de carrousel van linkervleugelverdedigers. Want omdat ook Baines zich had neer te leggen bij het uitblijven van een transfer, moest Manchester United in allerijl nog op zoek naar een andere linksback. Fábio Coentrão was gezien zijn bijrol bij Real Madrid de geknipte kandidaat, maar vlak voor het sluiten van de transferdeadline was er veel twijfel over of de Portugees nu wel of niet naar Old Trafford zou verhuizen.

Het gerucht ging dat de vereiste papieren en handtekeningen van alle partijen te laat zouden zijn ingeleverd, maar uiteindelijk bleek dat Benfica in het vele verhaal de spelbreker was. De Portugese topclub was De Koninklijke voor geweest bij het aantrekken van Guilherme Siqueira, die ze in Madrid hadden gebombardeerd tot de opvolger van Coentrão. De 27-jarige Braziliaan gooide daarmee ook de glazen van Alexander Büttner in, die bij de komst van Coentrão op huurbasis naar Besiktas had gemogen.

Ander Herrera en Ryan Giggs: ondanks verwoede pogingen géén ploeggenoten bij Manchester United.
Ander Herrera en Ryan Giggs: ondanks verwoede pogingen géén ploeggenoten bij Manchester United.

En daarmee hield het nog niet op voor Manchester United. Want behalve Coentrão kwam ook Ander Herrera in de laatste uurtjes van de transfermarkt níét naar de voetbalhoofdstad van Engeland. Het verhaal ging zelfs dat de drie vertegenwoordigers, die op de Spaanse bondskantoren namens The Red Devils aanwezig zouden zijn om de gelimiteerde afkoopsom van 36 miljoen euro aan Athletic de Bilbao te betalen, uiteindelijk helemaal geen werknemers van de club in kwestie zouden zijn. Volgens Herrera zelf zou er, zo laat hij woensdag weten, dan ook nooit een akkoord zijn bereikt met hem noch zijn club.

De doortastendheid waarmee United de laatste jaren altijd toesloeg op de transfermarkt ontbrak overduidelijk tijdens deze hectische zomer. Engelse media constateerden dat dit alles te maken heeft met het vertrek van manager Alex Ferguson en directeur David Gill. Met name Ed Woodward, de nieuwe eindverantwoordelijke voor de transferperikelen, wordt nu verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van een handvol transfers.

Want Woodward heeft na één verhitte zomer al meerdere mislukkingen op zijn kerfstok. Behalve Baines en Herrera greep United ook naast spelers als Thiago Alcántara, Cesc Fabregas, Sami Khedira en Wesley Sneijder. Om het recente gezichtsverlies op de transfermarkt enigszins recht te zetten zou Ferguson's opvolger David Moyes er inmiddels al op gebrand zijn Baines en Herrera in de winterstop alsnog in te lijven.

Leighton Baines (links) moest toezien hoe Marouane Fellaini David Moyes wél achterna reisde.
Leighton Baines (links) moest toezien hoe Marouane Fellaini David Moyes wél achterna reisde.

En dan mocht Moyes nog van geluk spreken dat Maroune Fellaini hem uiteindelijk wel achterna reisde van Everton naar United. Want de enige zomertransfer van United, dat liefst 32 miljoen euro voor de Belgische krullenbol neertelde, kreeg gestalte doordat Fellaini zelf op het laatst een officieel transferverzoek indiende en daardoor afstand deed van het tekengeld van vijf miljoen euro, dat hij nog tegoed had van Everton na zijn laatste contractverlenging.

We sluiten onze verzameling van mislukte deals af in Italië, het land dat over het geheel genomen altijd wel goed is voor een of twee transfersoaps met een slecht einde. Zoals bekend zijn spitsen in de Serie A altijd gewilde objecten voor een last minute-transfer. Geen wonder dus dat er op het laatst sprake was van een driedubbele overgang.

Wesley Sneijder en Burak Yilmaz bleven bij Galatasaray ondanks buitenlandse belangstelling.
Wesley Sneijder en Burak Yilmaz bleven bij Galatasaray ondanks buitenlandse belangstelling.

Met name Lazio voelde zich na het optrekken van de door Heerenveen-directeur Sporre ook al zo gehekelde transfermist bekocht. De Romeinen waren dicht bij het aantrekken van Burak Yilmaz, maar moesten volgens Lazio-directeur Igli Tare liefst twee miljoen euro overmaken aan de privérekening van diens zaakwaarnemer om zich van de Turkse aanvaller van Galatasaray te verzekeren.

Lazio wendde zich daarop tot de bij Juventus op een zijspoor belande Fabio Quagliarella. De aanvaller zelf zag een verhuizing van Turijn naar Rome logischerwijs wel zitten, maar Juve-trainer Antonio Conte dacht daar anders over ondanks de aanwezigheid van spitsen als Carlos Tévez, Fernando Llorente, Sebastian Giovinco en Mirko Vucinic.

Door het uitblijven van de transfers van Burak en Quagliarella viel bovendien in een klap een klassieke spitsencarrousel in duigen. Want voordat Lazio op het laatste moment op Quagliarella dook, had ook stadgenoot AS Roma interesse in de dertigjarige international. En als hij daadwerkelijk ploeggenoot van Kevin Strootman was geworden, had Roma Marco Boriello op zijn beurt verkocht aan Genoa, dat dan weer Alberto Gilardino naar Juventus had laten gaan.

Nu de transfermarkt in alle Europese landen behalve Turkije gesloten is, behoren smakelijke verhalen als hierboven voorlopig even tot de verleden tijd. Voor alle liefhebbers van het transfergeweld is er echter ook goed nieuws. Over krap vier maanden, op 1 januari 2014, staat de transferwindow weer wagenwijd open. Het zal tegen die tijd ongetwijfeld weer meer dan voldoende stof tot schrijven leveren voor ons tijdens de afgelopen drie maanden veelvuldig gelezen transferdagboek. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's