Mislukte Panenka Havenaar kost ADO Den Haag koppositie

ADO Den Haag heeft in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo verzuimd de vierde competitiezege van het seizoen te boeken. Door een mislukte penalty à la Panenka van Mike Havenaar bleef het 1-1. Feyenoord is daardoor alleen koploper in de Eredivisie.

Aaron Meijers had de missie van ADO tegen Heracles eerder deze week nog pakkend verwoord. Het wilde als koploper naar De Kuip, waar Feyenoord na de interlandperiode de eerstvolgende opponent in de Eredivisie is. Door een fout van doelman Ernestas Setkus werd het wel lastig die doelstelling te realiseren. De tot dusver betrouwbare Litouwse doelman liet een vrije trap van Iliass Bel Hassani los. Robin Gosens profiteerde in de rebound: 0-1.

Net als de afgelopen weken ging ADO onder de impulsen van Gervane Kastaneer op jacht naar de gelijkmaker. De van FC Eindhoven teruggekeerde vleugelspits had met twee schoten al voor het eerste gevaar gezorgd, voordat hij in de 28ste minuut de bal doorkopte richting Havenaar. De Japanse spits aarzelde vervolgens geen moment en joeg vanuit een moeilijke hoek zijn derde competitietreffer tegen de touwen. Tien minuten na de 0-1 stond het daarom alweer gelijk.

Waar Havenaar voor rust nog zo efficiënt was – de 29-jarige aanvaller had maar vijf balcontacten nodig voor zijn doelpunt – kreeg de 1 meter 94 lange spits de bal er na rust bij diverse mogelijkheden niet in. Zo kopte hij tot zijn eigen teleurstelling recht in de handen van Bram Castro na een voorzet van Édouard Duplan. Maar Havenaar kon pas echt door de grond zakken toen hij tien minuten voor tijd na een overtreding van Tim Breukers zelf achter de bal ging staan en vanaf elf meter over stiftte (foto).

Aan de andere kant hadden Thomas Bruns en Bel Hassani het vizier niet op scherp bij pegels vanaf de rand van de zestien. Ook Vincent Vermeij kon bij zijn basisdebuut voor Heracles, als vervanger van Paul Gladon, het verschil niet maken. Dat gold aan de kant van ADO voor de van Ajax overgekomen Sheraldo Becker, die inviel voor Ruben Schaken. Na vier duels is Feyenoord daarom de enige Eredivisie-ploeg zonder puntenverlies. ADO heeft net als PSV tien punten, Heracles staat met vijf punten in de middenmoot.