Miljoenenploeg Zenit niet opgewassen tegen Dortmund

Reacties

Drie dagen na de verrassende 3-0 nederlaag tegen Hamburger SV heeft Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League laten zien dat het nog wel degelijk bij de beste teams van Europa hoort. Zenit Sint-Petersburg had in zijn eerste wedstrijd van 2014 nauwelijks wat in te brengen tegen de verliezend finalist van afgelopen seizoen: 2-4.

Miljoenenploeg Zenit niet opgewassen tegen Dortmund

Mede door het even onverwachte als verdiende verlies in Hamburg staat Dortmund in de Duitse Bundesliga inmiddels een straatlengte (twintig punten) achter op koploper Bayern München. Uit de woorden van trainer Jürgen Klopp viel dan ook op te maken dat BVB de rest van het seizoen alles zet op presteren in de Champions League.

Tegen Zenit bleek dat Dortmund ondanks de wisselvallige prestaties in de competitie ook dit seizoen een serieuze outsider voor de eindzege is. Zenit oogde met name achterin onwennig in zijn eerste officiële optreden van 2014 en Dortmund strafte dat onder aanvoering van Marco Reus en Robert Lewandowski genadeloos af.

Dortmund ging zelfs zo voortvarend van start dat het al na vijf minuten met 0-2 leidde dankzij treffers van Henrikh Mkhitaryan en Reus, die bij de openingsgoal ook al aangever was nadat hij tot diep in het Russische zestienmetergebied had mogen opstomen. Nooit eerder stond een uitploeg zo snel op een marge van twee goals in de Champions League.

Voetbalmachine
Zenit gaf de afgelopen drieënhalf jaar liefst 200 miljoen euro uit op de transfermarkt, met als toppunt het aantrekken van Axel Witsel en Hulk voor een gezamenlijk bedrag van ruim negentig miljoen euro. Tegen de voetbalmachine uit het noordwesten van Duitsland was het nog onwennig ogende elftal van trainer Luciano Spalletti echter niet opgewassen.

In de tweede helft beet de koploper van Rusland nog wel wat van zich af. Nadat de onlangs voor achttien miljoen euro ingelijfde José Salomón Rondón tijdens zijn debuut van dichtbij de paal had getroffen, schoot Oleg Shatov in de rebound alsnog raak: 1-2. Lewandowski herstelde de comfortabele voorsprong echter meteen weer, nadat zijn landgenoot en collega-international bij Polen Lukasz Piszczek ongehinderd mocht voorgeven.

Ook toen Hulk twintig minuten voor tijd een strafschop snoeihard in de kruising kogelde bleef Dortmund ijskoud. Twee minuten later lag de bal alweer voor de vierde keer achter de hulpeloze Zenit-sluitpost Yuri Lodigin. Lewandowski profiteerde uiterst vakkundig van Russisch balverlies en het voorbereidende werk van Reus dat daarop volgde. De return in Duitsland over drie weken lijkt daardoor niet meer dan een formaliteit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.