Milik kan veel meer dan Ajax beseft

Reacties

Polen heeft de kwartfinale van het EK bereikt door de strafschoppen beter te nemen dan Zwitserland. Namens VI analyseert Taco van den Velde het duel, dat in 1-1 eindigde.

Milik kan veel meer dan Ajax beseft

Achtste finale
25 juni 2016
Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

Adam Nawalka zal er toch enige tijd over hebben nagedacht. Granit Xhaka is namelijk de middenvelder die in de groepswedstrijden de meeste meters aflegde, de meeste duels uitvocht en ook de meeste passes verstuurde. Moet je dan een aanvaller als Arek Milik de opdracht geven om een dergelijke speler bij balverlies op te vangen? De bondscoach van Polen besloot het toch te doen en Milik stelde hem niet teleur.

Het was  een goede beslissing omdat Xhaka vooral achter de bal speelt. In balbezit schuiven de beide Zwitsers backs ver door, de centrale verdedigers gaan uit elkaar en Xhaka zakt in om de bal op te eisen. Van die positie begint hij het spel te verdelen. Dat maakte het natuurlijk wat makkelijker voor Milik. Als Xhaka was gaan lopen en wat vaker de diepte had gekozen, dan waren de zaken wat gecompliceerder geworden voor Milik. Nu kon hij veelal de ruimte afschermen. En in balbezit kreeg hij er een zee van ruimte voor terug.

Granit Xhaka voelde er namelijk weinig voor om achter zijn directe tegenstander aan te lopen als Polen de bal had en de centrale verdedigers van Zwitserland waren bijzonder slordig in het overnemen van de tegenstanders. Met name Johan Djourou faalde in dat opzicht. In de beginfase creëerde Polen dan ook de ene na de andere kans in de omschakeling en dat leverde uiteindelijk ook een 0-1 voorsprong op. Na een afgeslagen corner brak Karim Grosicki door op links. Milik liet zijn voorzet slim lopen waardoor Jakub Blasczykowski van dichtbij kon binnenschieten.

Dat spelbeeld veranderde pas in de tweede helft, toen de Zwitserse bondscoach de ene na de andere offensieve wissel doorvoerde en Polen uiteindelijk met de rug tegen de muur werd gezet. Zwitserland kwam vlak voor tijd verdiend op gelijke hoogte en verzuimde in de verlenging een van zijn  vele kansen te benutten.

Milik mocht de volledige 120 minuten blijven staan, bleef spelmaker Xhaka voor de voeten lopen en benutte na de verlenging zijn penalty en had zo een direct aandeel in de zege na strafschoppen. Zo leerde Zwitserland-Polen  weer wat nieuws over Arek Milik.  In Amsterdam is hij het afgelopen seizoen vooral behandeld als een soort luxe-spits. Als Ajax tegen een zware tegenstander speelde, dan werd Milik naar de bank verwezen. De Pool zou namelijk verzaken bij het druk zetten en te weinig werk verzetten.  Hij liet vandaag echter op een veel hoger niveau en tegen veel betere spelers zien dat hij dat allemaal beheerst. Arek Milik kan veel meer dan Ajax beseft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.