Milik helpt Ajax na stroeve start langs SC Cambuur

Ajax heeft ondanks een vroege achterstand een comfortabele overwinning geboekt op SC Cambuur. Arek Milik was met twee doelpunten de uitblinker: 2-4.

Ajax keek in Leeuwarden al binnen twee minuten tegen een achterstand aan, wat de Amsterdammers vooral aan zichzelf te wijten hadden. Ricardo van Rhijn leverde de bal in bij Cambuur en vervolgens botste doelman Jasper Cillessen tegen Niklas Moisander op. Dat zorgde ervoor dat het voor Sebastian Steblecki een koud kunstje was om Cambuur op voorsprong te schieten.

Onder leiding van Milik, die in de punt van de aanval de voorkeur kreeg boven Kolbeinn Sigthórsson, draaide Ajax tussen de 19de en 23ste minuut de wedstrijd volledig om. Eerst dook de Pool zelf op achter de defensie van Cambuur en schoot hij overtuigend binnen. Daarna stond Milik met een hakje aan de basis van een mooie aanval, die door Davy Klaassen bekroond werd met een doelpunt. Een verdwaalde voorzet van Lucas Bijker leverde Cambuur vlak voor rust nog bijna de gelijkmaker op, maar zijn inzet belandde op de lat.

Davy Klaassen maakte tegen SC Cambuur zijn tweede competitiedoelpunt. De aanvallende middenvelder gaf dit seizoen al zeven assists.

Cambuur gaf zich niet gewonnen en bracht na rust met Martijn Barto en Michiel Hemmen twee verse aanvallende krachten in. De Leeuwarders liepen daarmee na een uur echter in het mes van Ajax, dat opnieuw toesloeg via Milik. Dit keer stond de Poolse spits op de juiste plaats om een voorzet van Anwar El Ghazi binnen te tikken. Het was alweer zijn vijfde competitietreffer, waarmee hij concurrent Sigthórsson (vier doelpunten) op de topscorerslijst passeerde.

El Ghazi
In de slotfase zorgde Bartholomew Ogbeche nog voor opwinding op de tribune door met een omhaal de paal te raken. Aan de andere kant slaagde El Ghazi, toen Sigthórsson in het veld was gekomen voor Milik, er wél in te scoren. Via het been van verdediger Vytas Andriuskevicius belandde een schot van de negentienjarige rechtsbuiten in het doel van Cambuur.

Overigens kon Danny Makkelie de wedstrijd niet afsluiten. De arbiter verstapte zich vijf minuten voor tijd en moest zich laten vervangen door vierde official Edwin Boon. Na vasthouden van Niklas Moisander legde Boon in de extra tijd de bal nog op de strafschopstip, wat Ogbeche de kans gaf de eindstand op 2-4 te bepalen.

Ajax gaat dankzij de ruime overwinning met een goed gevoel de interlandperiode in. De laatste drie competitiewedstrijden werden winnend afgesloten. Het gat met koploper PSV is verkleind tot een punt, al kunnen de Eindhovenaren met een uitzege op Heracles Almelo (aftrap 16.45 uur) de marge weer herstellen tot vier.