Miedema laat zich gelden tegen Russische vrouwen

Reacties

De Oranje-vrouwen hebben het trainingskamp in Spanje afgesloten met een klinkende overwinning op Rusland (4-0). Vivianne Miedema was op dreef.

Miedema laat zich gelden tegen Russische vrouwen

Oranje domineerde de hele wedstrijd tegen het zwakke Rusland, dat komende zomer ook op het EK in Nederland actief is. De beloning bleef in de eerste helft achterwege. 'Ik vond dat we goed speelden', zei bondscoach Sarina Wiegman tegen VI. 'Alleen onze bezetting en timing van de loopacties kan nog beter. Daarnaast vond ik dat in de eerste helft Vivianne (Miedema red.) te weinig aan de bal kwam. We moeten haar sneller opzoeken. In de tweede helft deden we dat wel en dan zie je wat haar kwaliteiten zijn.'

Vlak voor rust had Miedema met een kopbal in de verre hoek op een voorzet van aanvoerder Mandy van den Berg de score geopend. In de tweede helft was het Sherida Spitse die haar met een prachtige pass vanaf de middenlijn vrij voor de goal zette. De aanname met rechts was feilloos, de sleepbeweging om de keeper heen vloeiend en het afronden met links beheerst.

Na de 3-0 van Lineth Beerensteyn in de 84ste minuut was het wederom Miedema die voor het slotakkoord zorgde in de Pinatar Arena in San Pedro del Pinatar. Op aangeven van Desiree van Lunteren draaide ze bij haar tegenstander weg en schoof de bal achter de Russische keeper; een typische Miedema-goal.

Met de twee doelpunten tegen Roemenië erbij opgeteld komt de spits op een totaal van vijf doelpunten in een week. 'Ja, het was een goede trip. Ik voel me goed en sta met vertrouwen op het veld. Ik wil de bal graag  hebben en schiet veel op doel', aldus de goalgetter.

Het was de tweede overwinning voor de Oranje-vrouwen binnen vijf dagen, na de 7-1 tegen Roemenië. En dus stapt de bondscoach woensdag tevreden op het vliegtuig terug naar Nederland.

'Het is een goed begin van januari. Natuurlijk moeten we dit dadelijk ook tegen toplanden laten zien, maar er waren zeker momenten dat ik heb genoten van ons team', aldus Wiegman. 'Ik heb een andere speelwijze geprobeerd en genoeg speelsters aan het werk gezien om een beeld van ze te krijgen. Het doet me deugd dat de wissels die ik inbracht zich gemakkelijk mengden binnen de rest van het team. Dat betekent dat ze zich ontwikkelen.'

Een domper noemde ze het aantal blessuregevallen. Vier speelsters moesten het trainingskamp voortijdig verlaten. Daar zitten vooralsnog  geen ernstige blessures bij. Vlak voor de wedstrijd tegen Rusland kwam er een vijfde blessuregeval bij. Lieke Martens moest de warming up staken vanwege liesklachten.

'Zulke dingen kunnen gebeuren', zei Wiegman. 'Er is niks wat we dit trainingskamp anders hebben gedaan dan normaal, qua belasting. We hebben één keer per dag getraind en geen conditionele trainingen gedaan.'

Ook het feit dat een aantal speelsters uit een langere rustperiode kwam (door het verschil in competities hadden ze een zomerstop in plaats van een winterstop) had er niks mee te maken. 'Zij hebben zelf gewoon doorgetraind en natuurlijk vragen wij aan ze hoe ze zich voelen.' Er was ook goed nieuws. Vanity Lewerissa (PSV) maakte na een jaar afwezigheid door een knieblessure haar rentree.

Over ruim een maand komt de selectie weer bij elkaar voor de strijd om Algarve Cup, die van 1 tot en met 8 maart wordt gehouden. (Annemarie Postma)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.