Middlesbrough keert na zeven jaar terug in Premier League

In navolging van Burnley is ook Middlesbrough gepromoveerd naar de Premier League. In de laatste speelronde van het Championship was een 1-1 gelijkspel tegen directe concurrent Brighton & Hove Albion voldoende om het ticket van 215 miljoen euro te grijpen.

Middlesbrough en Brighton hadden zaterdag voor de wedstrijd beide 88 punten, maar het doelsaldo van de thuisclub was iets beter. De ploeg van manager Aitor Karanka had dus aan een gelijkspel genoeg om te promoveren. Waar de bezoekers dus op zoek moesten naar een doelpunt, was het Boro dat in de negentiende minuut op voorsprong kwam. David Nugent bracht een vrije trap terug tot bij Cristian Stuani, die van dichtbij binnentikte.

Tien minuten minuten na rust kwam Brighton vanuit het niets op gelijke hoogte via Dale Stephens, die vier minuten later zijn ploeg een slechte dienst bewees. Een keiharde tackle van de middenvelder op Gastón Ramírez werd met een rode kaart bestraft door Mike Dean. De Uruguayaanse spelmaker, gehuurd van Southampton, ging per brancard van het veld en werd vervangen door Stewart Downing.

Met tien tegen elf slaagde Brighton er niet meer in om te winnen in het Riverside Stadium, waardoor Middlesbrough als tweede promoveert vanuit het Championship. En dat is lucratief: een ticket voor de Premier League is door de enorme stijging aan inkomsten uit tv-gelden en andere commerciële revenuen rond de 215 miljoen euro waard. Brighton mag via de play-offs nog hopen om promotie.