Michael van Praag FIFA-kandidaat tegen wil en dank

Reacties

Michael van Praag verrast vriend en vijand met zijn kandidaatstelling voor het voorzitterschap van de FIFA. VI sprak een maand geleden uitgebreid met Michael van Praag over de FIFA. In dat vraaggesprek was hij bikkelhard. 'Als je echt veranderingen wilt, moet je een nieuwe wereldvoetbalbond oprichten.'

Michael van Praag FIFA-kandidaat tegen wil en dank

Terugkijkend op zijn aanval op Blatter in de zomer, erkende hij dat hij weinig kans zag voor een Europese kandidaatstelling. 'Jawel. Het heeft wel wat opgeleverd. Iemand heeft gezegd wat hij ervan vindt. En er zijn inmiddels meer openlijke geluiden. Duitsland, Engeland, Italië, staan er ook zo in.  Maar of dat wordt omgezet in stemgedrag moet ik nog zien. De volgende vraag is: Wat moet je doen? Ik was voorstander van een UEFA-kandidaat. Niet dat die zou winnen, want er is een enorme antipathie tegen Europa. We hebben de Champions League. De Serie A. De Premier League. Daar gaan miljarden in om. We hebben de beste spelers uit de hele wereld in onze competities. We zijn arrogant. Een Europese kandidaat maakt geen schijn van kans.'

Op de vraag of hij zelf ook in de race was, reageerde hij nog negatief:  'Waarom zou ik me kandidaat stellen? Europa is niet eens een blok. Een opvolger uit Europa lijkt me uitgesloten.' Inmiddels is er dus iets veranderd. Gisteren hoonde Sepp Blatter nog dat Europa zijn mond moest houden als het niet eens met een kandidaat kwam. Van Praag en de KNVB kiezen nu de aanval. Vanochtend vroeg maakte Van Praag nog snel een filmpje, dat vanavond online ging bij de KNVB. Het zegt wel iets over het tempo waarin de gebeurtenissen elkaar hebben opgevolgd.

Kansloos
Een simpele optelsom leert dat zoals de zaken nu liggen, Van Praag kansloos is. Daarom zal niemand uitgaan van een zege. Sterker nog: Blatter zal tevreden toezien hoe ook prins Ali nu de steun van een groot deel van de Europese landen wel eens kon gaan verliezen. Normaal gesproken worden tegenstanders van Blatter vermorzeld.  Iedere verkiezing zit er echter wel een addertje onder het gras. Maar gezien de vele perikelen rond de FIFA en de inspanningen van de FBI rondom onderzoeken naar de WK toewijzingen, kan het speelveld zomaar veranderen.

Van Praag kon zelf weleens raar opkijken over de uitkomst van zijn symbolische kandidaatstelling. Een ding is zeker: hij en de KNVB doen het enige juiste. De strijd openlijk aangaan. Dat is al heel wat meer dan al die andere  bonden en bondsvoorzitters in Europa doen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.