Michael de Leeuw, crisismanager met een leeuwenhart

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de zevende speelronde was dat FC-Groningen-aanvaller Michael de Leeuw. Bal op de borst, even kijken en vervolgens diagonaal afdrukken. Het klinkt zo eenvoudig, maar de druk was enorm. Ga er maar aan staan. FC Groningen had al zeven maanden geen thuiswedstrijd meer gewonnen en gaf afgelopen zondag tegen tien spelers van Roda JC Kerkrade tot twee keer toe een voorsprong weg.

Michael de Leeuw, crisismanager met een leeuwenhart

Toch deed Michael de Leeuw wat hij altijd doet: niet al te veel nadenken, maar de bal rustig in de verre hoek schieten. De opluchting was groot in Stadion Euroborg. Want hoewel trainer Robert Maaskant zich de laatste weken stampvoetend had verzet tegen de media die spraken van een kleine crisis, werd het soms toch wat heet onder de Groningse voeten.

Het veldspel was vaak matig en de resultaten bleven uit. Natuurlijk was er wat lucht na de gestolen overwinning bij PEC Zwolle (1-2) en de minimale bekerzege bij GVVV (1-2), maar echt rustig werd het niet in het noorden. De laatste driepunter voor eigen publiek dateerde immers alweer van 19 februari. Het kostte de Groningers afgelopen zomer een groot aantal seizoenskaarthouders én goodwill bij de mensen die er wél voor hadden gekozen het abonnement te verlengen.

Zondagmiddag leek dat na een verder zeer matig duel met Roda JC allemaal vergeten. De selectie ging tevreden van het veld en de drievoudige doelpuntenmaker werd minutenlang toegezongen. Zo snel kan het gaan in de voetballerij. <br /><br /> Het versterkt alleen maar de rol van De Leeuw als publiekslieveling, die hij sinds zijn komst naar Stadion Euroborg vertolkt. Vooral zijn arbeidsethos wordt in Groningen gewaardeerd. De middenvelder, die afgelopen zomer overkwam van degradant De Graafschap, ontpopt zich steeds meer tot een alleskunner. Natuurlijk werkt hij hard; er zijn maar weinig spelers in de Eredivisie die zo veel meters afleggen als de Brabander.

De Leeuw is bereid met zijn eigen man mee te lopen, maar is ook de eerste speler die doorjaagt op een nietsvermoedende back. Typerend was afgelopen zondagmiddag het commentaar van Roda JC-middenvelder Mark-Jan Fledderus. Hij vroeg zich hardop af hoe een speler in de 93ste minuut vrij kon staan in de vijandelijke zestienmeter.

Dat kwam door De Leeuw zelf. Net als bij de 2-1 zette hij hoogstpersoonlijk de aanval op, zocht hij de ruimte in het strafschopgebied en rondde hij knap af. De Leeuw is een draver, een afmaker en een technisch begaafde voetballer in één. Eentje met de longen van een paard. De Brabander heeft misschien niet de voorzet van Dusan Tadic of de actie van Luis Suarez, maar wél een leeuwenhart.

En dat is precies wat dit zoekende FC Groningen hard nodig heeft. Met vier doelpunten in vijf wedstrijden is de middenvelder hard op weg zijn productie van tien goals uit het vorige seizoen te evenaren. Een mogelijke crisis is voorlopig afgewend. Met dank aan crisismanager Michael de Leeuw.

Tekst: Stef de Bont Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's