Mexico wacht al 28 jaar op kwartfinale WK

Reacties

Nederland speelt zondag in de achtste finale van het WK tegen Mexico, dat in 1986 voor het laatst de kwartfinale bereikte. De vijf toernooien die daarop volgden strandden de Midden-Amerikanen telkens in de achtste finale.

Mexico wacht al 28 jaar op kwartfinale WK

Toen de Mexicanen 28 jaar geleden het WK organiseerden, haalden zij de kwartfinale. Daarin was West-Duitsland na strafschoppen te sterk. Vier jaar later ontbrak Mexico in Italië door een schorsing, maar vanaf het WK van 1994 in de Verenigde Staten was El Tri iedere keer van de partij. En iedere keer bleek de achtste finale het eindstation.

Bulgarije dwarsboomde twintig jaar geleden de weg naar de kwartfinale. Daarna overkwam Mexico hetzelfde tegen Duitsland, de VS en tot twee keer toe Argentinië. De ploeg van bondscoach Miguel Herrera zal erop gebrand zijn om deze vloek zondag in Fortaleza ten koste van Nederland te doorbreken. Maar de laatste overwinning op Oranje dateert van 19 april 1961.

Mexico won toen met 2-1 in het Olympisch Stadion. Van de vier onderlinge ontmoetingen die daarna volgden, won Nederland er drie. De laatste keer was op 26 mei 2010 in aanloop naar het WK in Zuid-Afrika. In Freiburg won Oranje met 2-1 dankzij twee goals van Robin van Persie. Javier Hernández, maandag ook trefzeker tijdens de 4-1 zege tegen Kroatië, scoorde tegen.

Zestien jaar geleden kwamen beide landen elkaar tegen op het WK en gaf Nederland de overwinning weg. Na achttien minuten leidde Oranje in Saint-Étienne met 2-0 door doelpunten van Phillip Cocu en Ronald de Boer, maar in het laatste kwartier kwam Mexico nog terug tot 2-2. Beide overleefden de groepsfase in Frankrijk, waar Oranje uiteindelijk de halve finale bereikte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.