'Mexicaanse Jezus' volgt Barthez, Pagliuca en Goychoechea

Reacties

Zijn naam werd dinsdag al in één adem genoemd met Gordon Banks, maar Guillermo Ochoa treedt dankzij zijn fabuleuze redding op de kopbal van Neymar ook uit de schaduw van enkele andere grootheden uit de WK-historie. Sinds Brazilië op het WK 1982 de harten van voetballiefhebbers over de hele wereld veroverde slaagden slechts vier keepers op een WK erin de nul te houden tegen De Goddelijke Kanaries.

'Mexicaanse Jezus' volgt Barthez, Pagliuca en Goychoechea

Het memorabele optreden van Zico en de zijnen tijdens de mondiale eindronde van 1982 geldt in meerdere opzichten als ijkpunt in de Braziliaanse WK-historie. Niet alleen is het droomelftal van toen samen met het Hongarije van 1954 en het Nederlands elftal van 1974 een van de best voetballende WK-teams die nooit wereldkampioen werd, ook zorgde Brazilië voor een trend die al dertig jaar standhield.

Want totdat Neymar dinsdagavond op Ochoa stuitte, won Brazilië sinds 1982 altijd zijn twee eerste wedstrijden op een WK. Uitgerekend in 1978, tot aan de huidige editie het laatste WK op Zuid-Amerikaanse bodem, kende de vijfvoudig wereldkampioen voor het laatst een moeizame start met gelijke spelen tegen Zweden (1-1) en Spanje (0-0).

Guillermo Ochoa zweeft de kopbal van Neymar met een katachtige redding uit zijn doel. In 1970 verwierf de Engelse doelman Gordon Banks wereldfaam met met de 'Save of the Century' na een inzet van Pelé.
Guillermo Ochoa zweeft de kopbal van Neymar met een katachtige redding uit zijn doel. In 1970 verwierf de Engelse doelman Gordon Banks wereldfaam met met de 'Save of the Century' na een inzet van Pelé.

Sindsdien won Brazilië niet alleen altijd zijn eerste twee duels op een WK-eindronde, ook gebeurde het maar heel zelden dat de Koningen van het Sambavoetbal niet tot scoren kwamen tijdens een WK-wedstrijd. In 1982, 1986 en 2002 scoorde de Seleçao in al zijn duels, op de toernooien van 1990, 1994, 1998, 2006 en 2010 gebeurde dat in slechts één wedstrijd niet.

Acht jaar voordat Ochoa op memorabele wijze zijn doel schoon hield in het Estádio Castelão in Fortaleza, de stad waar Brazilië in 2002 tegen Paraguay (0-1) voor het laatst een wedstrijd verloor op eigen bodem, bleef Fabien Barthez in de kwartfinale van het WK 2006 voor de tweede keer overeind tegen Brazilië (1-0).

Daarmee evenaarde de Franse doelman zijn prestatie van de WK-finale van 1998 (3-0). Sergio Goycochea en Gianluca Pagliuca gingen Barthez in de jaren negentig voor. Mede dankzij enkele fantastische reddingen van Goycochea won Argentinië in 1990 met 1-0 van zijn aartsrivaal in de achtste finale van het WK in Italië, dat vier jaar later ondanks de gedurende 120 minuten onpasseerbare Pagliuca na strafschoppen de wereldtitel aan Brazilië moest laten. Eduardo was in 2010 eveneens succesvol, tijdens de weinig verheffende 0-0 tussen Portugal en Brazilië.

Fabien Barthez hoefde zowel in 1998 als in 2006 geen doelpunt te incasseren tegen het doorgaans zo trefzekere Brazilië. Hier botst de Franse doelman in de finale van '98 met Ronaldo.
Fabien Barthez hoefde zowel in 1998 als in 2006 geen doelpunt te incasseren tegen het doorgaans zo trefzekere Brazilië. Hier botst de Franse doelman in de finale van '98 met Ronaldo.

Ochoa stelde dinsdagavond zelf al de wedstrijd van zijn leven te hebben gekeept, terwijl Fred vond dat de keeper van het Corsicaanse AC Ajaccio vier wonderen had verricht. Ook de Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera sprak lovende woorden. 'Hij had drie uitzonderlijke reddingen, maar hij speelde eigenlijk wel zoals we van hem hadden verwacht. Hij keept uitstekend en geniet hier enorm van, omdat hij eindelijk in de basis staat na twee WK's te hebben meegemaakt als bankzitter.' Vier jaar terug hield de de 37-jarige Óscar Pérez, slechts 1,70 meter groot, Ochoa - tot onvrede van veel Mexicanen - nog op de bank in Zuid-Afrika.

Jezus
De heldenstatus van Ochoa is in eigen land inmiddels tot grote hoogte gestegen. De Mexicaanse fans adoreren hem zelfs zo dat ze zijn Engelse Wikipedia-pagina hackten en Ochoa na zijn optreden tegen Brazilië de Mexicaanse Jezus noemden.

Jorge Campos tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten in het groepsduel met Italië.
Jorge Campos tijdens het WK van 1994 in de Verenigde Staten in het groepsduel met Italië.

En dus heeft Mexico er een WK-held bij. Het waren doorgaans echter vooral spitsen als Hugo Sánchez, Cuauhtémoc Blanco, Luis Hernández en Jared Borgetti die op de voorgrond traden namens El Tri. De excentrieke Jorge Campos was in 1994 de laatste Mexicaanse sluitpost die voor altijd op het netvlies is blijven staan, maar dat kwam vooral door zijn felgekleurde kleding.

Met Antonio Carbajal had Mexico tussen 1950 en 1966 wél een echte WK-grootheid onder de lat staan. De inmiddels 85-jarige oud-sluitpost heeft samen met Lothar Matthäus het record van meeste WK-deelnames (vijf) in handen. In tegenstelling tot Ochoa was Carbajal echter niet opgewassen tegen De Goddelijke Kanaries. Tijdens zijn WK-debuut op 24 juni 1950 moest hij vier Braziliaanse treffers slikken in het Estádio do Maracanã. WK-recordhouder of niet, dat deed Ochoa met zijn Gordon Banks-achtige redding een heel stuk beter. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.