'Met Jonker als coach is Willem II geloofwaardigheid kwijt'

De technisch directeur van Willem II is inmiddels al meer dan een half jaar bezig met het zoeken naar een trainer, maar hij schijnt niet te vinden te zijn. Iedere club slaagt erin in het grote aanbod van werkloze trainer/coaches de geschikte kandidaat te vinden, maar bij Willem II komt Andries Jonker (foto) langzaam tot de conclusie dat hijzelf de best geschikte kandidaat is.

'Met Jonker als coach is Willem II geloofwaardigheid kwijt'

'Spelers, fans en sponsors; echt iedereen loopt met hem weg', zegt voorzitter Hans Verbunt over zijn compaan Jonker. 'Het is absoluut niet uitgesloten dat ik het allebei blijft doen', verklaart technisch directeur Jonker.

Je vraagt je toch af hoe zoiets in zijn werk gaat. Zou de technisch directeur hebben geanalyseerd hoe de trainer heeft gefunctioneerd? Zou hij aan de spelers hebben gevraagd wat ze van hun coach vinden? En hoe zou de zoektocht naar de trainer hebben plaatsgehad. Zou Andries Jonker bij iedere kandidaat hebben gedacht: Ben ik eigenlijk niet een betere kandidaat?

Of zou hij net zoals andere td's een profielschets hebben gemaakt van de beoogde nieuwe trainer/coach van Willem II. Gezocht: Trainer met managementkwaliteiten. Liefst met Volendamse achtergrond en Amsterdamse tongval, bij voorkeur blond. Een pré is ervaring als assistent-trainer in het buitenland bij Barcelona. Tja, dat Andries Jonker toevallig over al die eigenschappen blijkt te beschikken...

Het is merkwaardig dat een dergelijk toneelstuk gewoon straffeloos kan worden opgevoerd. Willem II ontliep dit seizoen op het nippertje de degradatie. Vóór de winterstop werd trainer Dennis van Wijk ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Jonker, door Van Wijk als assistent binnengehaald maar inmiddels opgeklommen tot technisch directeur, nam het over. In het belang van de club... Het zijn de momenten dat de assistent roept dat hij het over een andere boeg gaat gooien en dat de voormalige trainer zich terecht afvraagt welke rol zijn assistent heeft gespeeld bij zijn ontslag.

Het zorgde allerminst voor een verbetering van de prestaties. Dat gebeurde pas nadat in januari de transferwindow weer open was gegaan en de td zelf de versterkingen haalde die Van Wijk ook al wel had willen hebben. Alleen haalde hij ze nu voor zichzelf. Tussendoor bleef hij maar volhouden dat hij het slechts tijdelijk had overgenomen en dat er gezocht werd naar een trainer, maar die geschikte man bleek zo snel niet te vinden. Dat klonk al verdacht, maar kon op dat moment ook geboren zijn uit noodzaak. Willem II wilde zogenaamd niet nóg een keer de verkeerde keuze maken met een trainer. Door de tijdsdruk bestond daar inderdaad enig gevaar voor.

Het is inmiddels zeven maanden later, Willem II heeft zich ternauwernood gered en het ziet ernaar uit dat de Tilburgse leiding nog steeds geen nieuwe trainer/coach heeft gevonden. Of beter gezegd: Jonker heeft nog steeds niemand gezien die beter geschikt is dan hij. Toch fijn dat hij dat allemaal zelf kan beoordelen, dat houdt het allemaal wel zo zuiver...

Van Wijk haalde een maand geleden hard uit naar zijn voormalige boezemvriend. 'Hij heeft alles opzijgezet voor zijn blinde ambitie. Ik heb altijd al voorspeld dat hij geen vervanger zou aanstellen. Het is te belachelijk voor woorden om net te doen alsof je niemand anders kunt vinden.'

Van Wijk had het slechts over de periode van dit seizoen. Dat zeven maanden later Jonker opnieuw op het punt staat dezelfde conclusie te trekken, had zelfs Van Wijk niet durven voorspellen.

Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's