Mesut Özil, ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Reacties

In de negende speelronde van de Premier League neemt Arsenal het in eigen huis op tegen Middlesbrough. VI-redacteur Süleyman Öztürk over Mesut Özil.

Mesut Özil, ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Op het internet staan verschillende plaatjes van zijn bijzondere manier van kijken. Mesut Özil heeft er schijnbaar een sport van gemaakt de speler te zoeken die het moeilijkst bereikbaar is. Voor de gewone voetballer dan. Voor Özil is iemand verscholen tussen drie tegenstanders gewoon zichtbaar én aanspeelbaar. Net als iemand die in zijn rug vertrekt. Hij bewijst het al jaren.

Bij Mesut Özil is het alsof de bal de seconde voordat hij in zijn voeten belandt een beetje vertraagt. Het is een omhelzing in slowmotion, van voet en bal, én tegelijkertijd een versnelling. De Duitser bewijst dat goed, efficiënt voetbal een zaak is van het hoofd. Alles begint met de aanname. Die moet goed zijn om tijd en ruimte te creëren. Özil is een meester in het eerste contact met de bal. Een pass, een passeerbeweging, een assist; ze zijn allemaal het gevolg van een perfect begin en een ongekend overzicht. Weten wie waar staat en wie waarnaartoe onderweg is. In zijn brein moet een klein commandocentrum zijn gevestigd waar een regisseur alle opties bekijkt en beoordeelt. De man die de puntjes op de O zet.

Een voetbalelftal is een opstelsom van kwaliteiten. Alexis Sánchez is snel en doelgericht. Je kunt stellen dat Özil hem nog sneller maakt omdat hij de techniek, de rust en de fantasie bezit om hem op het goede moment te lanceren. Het gaat om timing.

Misschien heeft Özil stiekem een afstandsbediening in zijn handen. Even pauzeren, kijken hoe de situatie is en hup, weer verder voetballen. Dat gevoel krijg je soms als je hem over het veld ziet zweven. Hij moet een onzichtbare radar met zich mee dragen. Of ogen in zijn rug hebben.

Een leuke bezigheid is het wel. Naar Arsenal kijken op het moment dat Özil in beeld komt en bedenken wat hij gaat doen. Het is niet altijd geniaal, kracht zit hem soms in eenvoud, maar hij weet ons toeschouwers regelmatig op het verkeerde been te zetten.

'Ik ga voor het verrassingseffect en zoek naar de gaten die maar een paar spelers kunnen vinden', heeft hij daar zelf eens over gezegd. 'Wanneer je doet wat onverwacht is, is het voor de tegenstander lastig de passes te stoppen.'

Mesut Özil. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Programma
AFC Bournemouth 22-10
13:30
Tottenham Hotspur
Arsenal 22-10
16:00
Middlesbrough
Burnley 22-10
16:00
Everton
Hull City 22-10
16:00
Stoke City
Leicester City 22-10
16:00
Crystal Palace
Swansea City 22-10
16:00
Watford
West Ham United 22-10
16:00
Sunderland
Liverpool 22-10
18:30
West Bromwich Albion
Manchester City 23-10
14:30
Southampton
Chelsea 23-10
17:00
Manchester United
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.