Messi-dependencia groter dan Robben-afhankelijkheid

Reacties

De strijd tussen Nederland en Argentinië van woensdag (22.00 uur) in de halve finale van het WK is ook een clash tussen Arjen Robben en Lionel Messi, die dit toernooi kleur geven. Een blik op de statistieken van beide smaakmakers.

Messi-dependencia groter dan Robben-afhankelijkheid

Arbeid

Messi kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op zijn spel in het nationale elftal en ook dit toernooi was het weer raak. Daarbij komt vaak de inzet van de Argentijn ten sprake. Messi heeft de gewoonte over het veld te sjokken, wachtend op zijn kans en door deze speelstijl maakt hij weinig meters. Per wedstrijd legt hij slechts 8,2 kilometer af. In totaal kwam hij tot 150 sprints en een topsnelheid van 29.6 kilometer per uur.

Daarin is Messi de tegenpool van Robben, die met zijn 55.4 afgelegde kilometers (10.4 per negentig minuten) na Wesley Sneijder bij Oranje de meeste meters aflegt. Hij kwam bovendien tot het indrukwekkende aantal van 249 sprints en haalde een topsnelheid van 31.6 kilometer per uur.

Acties

Dat Robben meer loopt dan Messi betekent echter niet dat hij ook een groter aandeel heeft in de acties van zijn ploeg. De Argentijn verzond namelijk veel meer passes (453 om 195) dan zijn evenknie van Oranje. Messi maakte dit WK bovendien de meeste succesvolle dribbels (29). Robben volgt op een tweede plaats met 25, maar zijn individuele acties brachten hem vaker in het strafschopgebied (17 om 7) dan Messi.

Arjen Robben liep dit WK al 25 keer een tegenstander voorbij.
Arjen Robben liep dit WK al 25 keer een tegenstander voorbij.

Op de buitenspeler van Bayern München werden ook meer overtredingen gemaakt dan op de spits van Barcelona (21 om 13). Bij Nederland was Robben daarmee goed voor 36 procent van de veroverde vrije trappen, terwijl van de overtredingen op Argentinië zestien procent op Messi gemaakt werd.

Op een andere ranglijst is Messi weer de koploper. Hij speelde het vaakst (22x) succesvol een medespeler aan in de zestienmeter. Robben lukte dat zeventien keer en hij staat daarmee derde. De Argentijnse vedette bracht dit WK ook het meest (19x) een teamgenoot in schietpositie, Robben volgt met vijftien op een vierde plaats.

Rendement

Dat Messi en Robben dit WK pas één assist gegeven hebben, is dus niet de twee behendige linkspoten te verwijten, maar eerder hun ploeggenoten. Argentinië hielp achttien door Messi ingeleide kansen om zeep. Bij Oranje gebeurde dat veertien keer toen Robben de aangever was.

Lionel Messi op dit WK: vier doelpunten en een assist in vijf duels.
Lionel Messi op dit WK: vier doelpunten en een assist in vijf duels.

Messi scoorde zelf vier keer en daarmee heeft hij een doelpunt voorsprong op Robben. Voor zijn treffers had de Argentijn achttien schoten nodig, maar slechts vijf daarvan waren in de zestien. De vleugelspeler van Oranje schoot zeventien keer, waarvan twaalf keer vanuit het strafschopgebied.

Afhankelijkheid

Als we kijken naar de cijfers, dan is de Messi-dependencia bij Argentinië groter dan de Robben-afhankelijkheid bij Nederland. Messi en Robben zijn beiden direct betrokken bij circa 43 procent van de schoten van hun team. De Argentijn is daarbij iets vaker aangever, terwijl de Nederlander juist meer zelf schiet.

In de doelpuntenproductie is er echter een groot verschil waarneembaar. Messi was direct betrokken bij maar liefst 63 procent van de goals van Argentinië op dit WK. Daarbij is het eigen doelpunt van Bosnië-Herzegovina, dat ontstond na een vrije trap van Messi, nog niet eens meegeteld. Voor Oranje zijn die cijfers anders: bij een derde van de treffers was Robben direct betrokken.  

Messi versus Robben in cijfers

Lionel Messi Arjen Robben
Afgelegde kilometers 41.1 55.4
Topsnelheid 29.6 31.6
Dribbels 29 25
Passes 453 195
Kansen gecreëerd 19 15
Assists 1 1
Schoten 18 17
Doelpunten 4 3
Aandeel in treffers 62.5% 33.3%

    

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.