Barcelona gaat met een grote kater het nieuwe jaar in. Eibar zorgde in Camp Nou voor hoofdpijn bij Ronald Koeman en co.

Barcelona
1 - 1
Eibar
Eibar

Koeman hield voor het thuisduel met Eibar vast aan de succesformule met drie centrale verdedigers. Die tactiek leverde Barcelona voor kerst bij Real Valladolid de punten en lof op, niet in de minste plaats vanwege het plezier dat Lionel Messi uitstraalde.

Tegen Eibar hoefde de Argentijnse ster niet op te draven. Met toestemming van Koeman mocht Messi zijn kerstvakantie enkele dagen verlengen. Hij keerde wel op tijd terug in Catalonië om de wedstrijd vanaf de tribune in Camp Nou te volgen.

Voor zijn ogen ontwikkelde zich een wedstrijd waarin Barcelona moeite had het verschil te maken. Dat had ook te maken met Martin Braithwaite. De Deense spits faalde in de achtste minuut vanaf elf meter. Zijn inzet ging naast het doel van Eibar. Barcelona had de penalty gekregen op advies van de VAR, die halverwege de eerste helft een streep zette door de 1-0 van Braithwaite vanwege buitenspel.

Vroeg in de tweede helft had Frenkie de Jong een uitgelezen kans alsnog voor de voorsprong te zorgen. Nadat invaller Ousmane Dembélé was gestuit op keeper Marko Dimitrovic, had de Oranje-international alle kans de bal over de goalie in het lege doel te schieten. Zijn inzet was echter te slap om dreigend te worden.

Het was extra zuur, omdat enkele minuten later de bal aan de andere kant wel in het doel lag. Kike García profiteerde dankbaar van een fout van Ronald Araujo en dwong Barcelona tot een inhaalrace.

Met Trincão en Philippe Coutinho als verse krachten binnen de lijnen liet het antwoord niet lang op zich wachten. Na een soepele aanval vond Junior Firpo bij de tweede paal Dembélé, die de stand gelijktrok. Maar verder dan de gelijkmaker kwam Barcelona niet, zodat het verder achterop raakte in de strijd om de Spaanse titel. Want ook de kans van Trincão in de blessuretijd leidde niet tot de verlossende goal om het jaar met een succes af te sluiten.