Messi vervolgt tegen Arsenal jacht op doelpunt nummer 500

Reacties

Lionel Messi staat voor een statistisch bijzonder moment in zijn voetbalcarrière: de Argentijn is dicht bij het vijfhonderdste doelpunt in zijn loopbaan. Wellicht kan hij het jubileum woensdagavond in het Champions League-duel met Arsenal al vieren.

Messi vervolgt tegen Arsenal jacht op doelpunt nummer 500

Het is bijna elf jaar geleden dat Messi op het hoogste niveau zijn eerste doelpunt liet aantekenen. Hij deed dat op 1 mei 2005 namens Barcelona in de thuiswedstrijd tegen Albacete (2-0), op aangeven van Ronaldinho. Nu, na 623 officiële wedstrijden voor Barcelona én de Argentijnse A-selectie, staat de teller inmiddels op 497 goals en is een fraai jubileum aanstaande.

Uiteraard is het voor Messi geen abc'tje om in de return van de achtste finale tegen Arsenal zomaar even een hattrick te maken en de grens van vijfhonderd treffers te halen, maar met een speler van zijn kaliber moet je altijd rekening houden met een dergelijk scenario. Zeker als je de vorm van de aanvaller in de laatste weken bekijkt. Messi was in zijn laatste elf wedstrijden voor Barcelona goed voor zestien goals en kwam in die reeks slechts twee keer níet tot scoren.

Select gezelschap
Wereldwijd zijn er nog geen vijftien spelers geweest die de grens van vijfhonderd doelpunten in hun club- en interlandloopbaan hebben bereikt. Messi staat op het punt toe te treden tot een select gezelschap waartoe onder anderen Pelé (760 officiële goals), Romario (699), Ferenc Puskás (783), Gerd Müller (714), Eusébio (537) maar ook Cristiano Ronaldo (531) behoren.

Tel je werkelijk álle officiële doelpunten in de profloopbaan van Messi mee - dus ook de goals die hij op een lager niveau maakte bij Barcelona B in de Segunda División en in de Argentijnse jeugdploegen - dan staat de Argentijnse aanvaller zelfs al op 519 treffers. Namens Barcelona B scoorde hij tussen 2004 en 2005 zes keer en namens Argentinië Onder-20 en Onder-23 in totaal zestien keer.

Bij de wereldwijde topscorersranglijst gebaseerd op díe criteria bezet de voormalig Tsjechisch-Oostenrijkse goalgetter Josef Bican volgens de statistici van de RSSSF de eerste plaats met (tenminste) 805 doelpunten. De spits, van wie een aantal wedstrijden niet eens meer te achterhalen is, maakte al die goals in de periode 1928-1955.

Messi bezet op die ranglijst van de RSSSF met zijn 519 officiële goals op alle niveaus momenteel de 21ste plaats. Zijn eerstvolgende slachtoffers in dat klassement zijn de Braziliaan Zico en de Hongaar Gyula Zsengeller (elk 522 officiële goals).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.