Messi tovert en kopieert Cruijff en Olsen bij strafschop

Lionel Messi heeft zondag in een ware voetbalshow enorm bijgedragen aan de 6-1 zege van Barcelona op Celta de Vigo. Luis Suárez scoorde weliswaar drie keer, maar het was Messi die vriend en vijand deed genieten met diverse hoogstandjes, waaronder een kopie van de penalty waarmee Johan Cruijff en Jesper Olsen namens Ajax ooit de voetbalwereld verbaasden.

Celta kwam in Camp Nou dapper en gedurfd voor de dag. De ploeg van Eduardo Berizzo durfde hoog druk te zetten en kreeg ook kansen. Maar dat weerwerk viel uiteindelijk in het niet bij de show die de Barcelona-vedetten opvoerden.

Omdat Celta het de ploeg van Luis Enrique aanvankelijk lastig maakte, was het niet verrassend dat de openingsgoal uit een individuele bevlieging én een stilstaande situatie kwam. Na een eerdere gemiste poging schoot Messi na 28 minuten op schitterende wijze een vrije trap raak. Het was voor de Argentijn zijn 299ste doelpunt in de Spaanse competitie en zijn 250ste in Camp Nou in officieel verband.

Lionel Messi na zijn openingsgoal. Later zou hij nogmaals toveren.

Celta beloonde zichzelf vervolgens voor de goede eerste helft in de 39ste minuut. Voormalig Feyenoord-publiekslieveling John Guidetti werd omver gelopen door Jordi Alba en benutte zelf de daarmee verkregen penalty. De Zweed toonde zich daarmee koel. Donderdag had hij in bekerverband tegen Sevilla immers nog gemist en op de lijn wachtte penalty-killer Claudio Bravo. Guidetti gaf de bal evenwel net genoeg snelheid mee om de gelijkmaker te produceren: 1-1.

In de tweede helft bleken de bevliegingen van het gevreesde trio Messi, Neymar en Suárez Celta uiteindelijk te veel. Eerst zorgde Suárez voor de 2-1. De voormalige Ajacied werd met een juweel van een assist, een wippertje, weggestuurd door Messi en schoot in één keer binnen. Een aanval via Messi en Neymar resulteerde ook nog in een intikker van Suárez (3-1).

Eeuwigheidswaarde
Na die treffer viel de spanning weg en besloot Barcelona met een ware demonstratie. Eerst toverde Neymar de zogeheten rainbow-flick uit zijn trukendoos. Even later dwong Messi met een even fraaie actie een penalty af. Bij die strafschop had Messi zijn driehonderdste doelpunt ooit in de Spaanse competitie kunnen maken, maar hij deed vervolgens iets wat véél meer eeuwigheidswaarde had. Hij legde de bal opzij zoals Cruijff ooit richting Olsen deed tegen Helmond Sport (op 5 december 1982). Suárez profiteerde van de briljante ingeving van Messi en tekende voor zijn 23ste competitiegoal. Met dat aantal is hij topscorer in Spanje.

Nog was het met het feest niet gedaan in Camp Nou. Ivan Rakitic en Neymar bepaalden de einduitslag immers nog op 6-1, waardoor Celta ondanks het knappe spel met een afstraffing huiswaarts gestuurd werd. Over het goede spel van de nummer acht zal immers nauwelijks meer worden gesproken, over de show van Barcelona en de ode van Messi aan Cruijff des te meer. Door de zege heeft Barcelona nu drie punten meer dan Atlético Madrid. Real volgt op vier punten. Barcelona, dat nu dertig officiële duels op rij ongeslagen is en daarmee het clubrecord aanscherpte, heeft nog wel een duel minder dan de twee grote concurrenten.