Messi, Suarez en Neymar stuwen elkaar tot grote hoogte

Reacties

De doelpunten die Barcelona dinsdagavond tegen Bayern München maakte staan symbool voor de manier waarop Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar de ploeg van trainer Luis Enrique naar de finale van de Champions League leidden. Het veelgeroemde aanvalstrio maakte dit seizoen liefst 25 (!) van de 28 treffers in het miljoenenbal.

Messi, Suarez en Neymar stuwen elkaar tot grote hoogte

In München was het gisteravond binnen een kwartier twee keer raak. En twee keer was de weg die de bal aflegde hetzelfde: Messi stuurde Suarez de diepte in, Neymar rondde af uit een voorzet van zijn Uruguayaanse collega-spits. Het totaal aantal officiële treffers van dit seizoen dat op naam van MSN kwam steeg daardoor naar het ongekende aantal van 114.

Trainer Luis Enrique onderkende na het bereiken van de CL-finale het belang van zijn aanvalstrio. 'Ze hebben veel kwaliteiten, zijn niet egoïstisch en erg belangrijk voor ons. Ze zijn constant op zoek naar doelpunten. Het is voor onze tegenstanders moeilijk om ze af te stoppen', aldus de Spaanse coach, die het níét over de spelers als individu wilde hebben.

Het doelpunt dat Sandro op 21 oktober tegen Ajax maakte op aangeven van Rafinha, is het enige CL-doelpunt waarbij Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez dit seizoen niet betrokken waren.
Het doelpunt dat Sandro op 21 oktober tegen Ajax maakte op aangeven van Rafinha, is het enige CL-doelpunt waarbij Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez dit seizoen niet betrokken waren.

Het is inmiddels ook bijna ondenkbaar om Messi, Suarez en Neymar los van elkaar te zien. Bij zeven van de 28 CL-goals van Barcelona leverde MSN zowel de aangever als de afmaker. Van de drie andere doelpuntenmakers scoorden Gerard Piqué en Ivan Rakitic bovendien op aangeven van Messi. Alleen bij het laatste doelpunt tijdens de groepsfase tegen Ajax (3-1, Sandro) was MSN niet betrokken.

De individuele aantallen van het drietal liegen er dan ook niet om. Messi stevent met tien CL-treffers voor het eerst sinds 2011/12 weer op de topscorerstitel af van het miljoenenbal, terwijl Neymar (negen) en Suarez (zes) nog nooit zo veel scoorden in één CL-seizoen. Hun totale productie is zo mogelijk nog indrukwekkender: 53 goals voor Messi, 37 voor Neymar en 24 voor Suarez.

Het merendeel van die doelpunten viel na de jaarwisseling. Messi maakte 30 van zijn 53 goals in 2015, Neymar 21 van de 37. Vooral Suarez is in de tweede helft van het seizoen begonnen met scoren: 21 van de 24. Al had dat ook met de schorsing voor het bijtincident op het WK te maken. De enorm toegenomen productiviteit valt bovendien niet los te zien van de wisseling die Luis Enrique halverwege het seizoen doorvoerde: Messi naar rechts, Suarez in de spits. Het is een meesterzet gebleken.

De productie van MSN in 2014/15
Speler Primera División Champions League Copa del Rey Totaal
Lionel Messi 40 10 3 53
Neymar 22 9 6 37
Luis Suarez 16 6 2 24
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.