Messi ouderwets op dreef tijdens competitiestart Barça

Hoewel het ruim een helft met tien man moest spelen door een rode kaart van Javier Mascherano, heeft Barcelona de eerste competitiewedstrijd tegen Elche eenvoudig gewonnen: 3-0. Lionel Messi was in de eerste officiële wedstrijd onder trainer Luis Enrique met twee treffers ouderwets op dreef.

Messi had in competitieverband alweer 242 minuten niet gescoord voor Barcelona toen de bal zondagavond aan het rollen werd gebracht. Het duurde nog eens 42 minuten voordat de 27-jarige Argentijn zijn rekening voor het nieuwe seizoen opende. Na balverlies van Elche op eigen helft flitste hij als vanouds door de defensie van de Spaanse nummer zestien van vorig seizoen en liet hij de van PSV gehuurde doelman Przemyslaw Tyton kansloos.

Messi maakte na de finaleplaats op het WK met Argentinië sowieso een gretige en fitte indruk. Dat gold ook voor aanwinst Ivan Rakitic, die Xavi op het middenveld verving en met fraaie passes strooide. Dat deed de Kroaat eerder in de eerste helft al toen hij Messi in buitenspelpositie bediende en meteen na rust opnieuw, toen debutant Munir El Haddadi op achttienjarige leeftijd zijn eerste goal voor Barça maakte.

Munir El Haddadi, hier in duel met Elche-verdediger Damían Suárez, werd met zijn doelpunt de op drie na jongste doelpuntenmaker in de clubhistorie (na Bojan Krkic, Messi en Xavi).

Daarmee nam het Spaans-Marokkaanse talent niet alleen de honneurs waar voor de niet geheel fitte Pedro (die later nog inviel) en Neymar, hij haalde ook de spanning uit de wedstrijd. Want die leek vlak voor de onderbreking heel even terug te komen toen Mascherano vlak na de openingstreffer van Messi rood kreeg voor het onderuit halen van de op volle snelheid doorgebroken Garry Rodrigues.

De ploeg van de Kaapverdische Rotterdammer maakte vervolgens geen moment echt aanstalten om de defensieve stellingen te verlaten. En dus kon Messi in de 63ste minuut nogmaals zijn klasse etaleren door enkele watervlugge passeeracties te verzilveren met een gekruld schot in de verre hoek. De ruime zege van Barcelona kwam bij het officiële debuut van Luis Enrique, doelman Claudio Bravo en verdediger Jérémy Mathieu daarna niet meer in gevaar.

Het betekent dat de Catalaanse grootmacht vooralsnog aan de leiding gaat na één speelronde. Drie dagen na het besluit van de strijd om de Spaanse Super Cup kunnen Real Madrid en Atlético Madrid daar maandag nog verandering in brengen als ze de competitie starten tegen respectievelijk Córdoba (thuis) en Rayo Vallecano (uit).