Messi opent jacht op wereldtitel en status Maradona

Reacties

Zondag om 21.00 uur wacht voor Lionel Messi in de WK-finale de ultieme kans om definitief uit de schaduw te treden van Diego Maradona. Waar zijn illustere voorganger Argentinië in 1986 naar de wereldtitel tegen West-Duitsland leidde, kan Messi in het Estádio do Maracanã hetzelfde doen tegen Die Mannschaft. Maar ook dan blijft de vraag gerechtvaardigd: is Messi écht beter dan Maradona?

Messi opent jacht op wereldtitel en status Maradona

Wat hun clubcarrières betreft bestaat er geen twijfel. Messi was als speler van Barcelona vele malen succesvoller dan Maradona met onder meer datzelfde Barça en Napoli. Tegenover de zes landstitels, twee Spaanse bekers, zes Spaanse Super Cups, drie Champions Leagues, twee Europese Super Cups en twee wereldbekers voor clubs van Messi kan Maradona slechts vier landstitels, drie nationale bekers, twee nationale Super Cups en één UEFA Cup zetten.

Ook met het aantal doelpunten (354) dat Messi in totaal maakte voor Barcelona is hij Maradona (312) al voorbij. Om écht tot de allergrootsten aller tijden te horen zal Messi echter ook in het shirt van het Argentijnse nationale team moeten schitteren. Maradona deed dat in 1986 door de Albiceleste met vijf goals naar de WK-finale tegen Duitsland te leiden en daarin Jorge Burruchaga met een vlijmscherpe steekpass op weg naar de winnende treffer (3-2) te sturen.

Diego Maradona met de wereldbeker in 1986. Treedt Lionel Messi zondagavond in zijn voetsporen?
Diego Maradona met de wereldbeker in 1986. Treedt Lionel Messi zondagavond in zijn voetsporen?

Messi begint met vier beslissende goals tijdens het WK in Brazilië in navolging van Maradona meer en meer zijn stempel te drukken op de Argentijnse ploeg. Puur cijfermatig bezien presteert Messi namens Argentinië al beter dan Maradona. Behalve zijn grotere productie (42 goals om 34) won de aanvaller van Barcelona ook meer interlands dan zijn landgenoot. Messi stapte tot dusverre 56 maal als winnaar van het veld, veertien keer vaker dan Maradona.

Maar uiteraard kan Messi de strijd met Maradona pas echt in zijn voordeel beslissen als hij zijn land ook langs Duitsland leidt. Het zou een herhaling betekenen van het scenario dat zich op 29 juni 1986 in het Estádio Azteca voltrok. Bezorgt Messi de Argentijnen inderdaad de derde wereldtitel, dan heeft hij Argentinië net als Maradona aan twee wereldtitels geholpen: die met de Onder-20 ploeg en met de A-selectie. Maar wie er nu werkelijk beter is blijft een vraag die wellicht nooit zal worden kunnen beantwoord.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.