Messi bepaalt record op 91 treffers bij winst Barcelona

Barcelona heeft het voetbaljaar 2012 afgesloten met een overwinning op Real Valladolid. Doelpunten van Xavi, Lionel Messi (nummer 91) en Tello waren genoeg voor de drie punten, al kwam Valladolid in de slotfase nog dichterbij (1-3).

Barcelona speelde voor de eerste keer zonder hoofdtrainer Tito Vilanova aan de zijlijn, nadat hij eerder deze week werd geopereerd aan de speekselklieren waarbij kanker was geconstateerd. Vandaag werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Vooraf hadden meerdere spelers al aangegeven voor de volle honderd procent te willen gaan om een overwinning te kunnen opdragen aan Vilanova. Maar ondanks die beloftes speelde Barcelona in de beginfase niet groots.

De Catalanen waren wel een stuk beter dan Real Valladolid, maar konden het overwicht maar moeilijk omzetten in grote kansen. Na ruim een half uur was Lionel Messi nog het dichtst bij een treffer uit een vrije trap, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal. Op slag van rust was er dan toch nog reden tot juichen. Een lage voorzet van Jordi Alba werd simpel binnen gelopen door Xavi (0-1).

PaalDe welkome voorsprong maakte iets los bij Barcelona, dat voortvarend uit de kleedkamer kwam. Pedro kopte al op de paal na een prima voorzet van Dani Alves. Uiteindelijk was het Messi die weer eens het verschil maakte. De Argentijn pikte de bal buiten de zestien op, legde de verdediging met een simpele schijnbeweging in de luren en schoot tegendraads binnen. Daarmee stelde hij het wereldrecord vast op 91 doelpunten in één kalenderjaar.

Barcelona creëerde in het restant nog wel een aantal mogelijkheden, maar kwam niet meer tot scoren. Daar tegenover stond dat doelman Víctor Valdés nauwelijks in de problemen kwam, tot in de slotfase. Vlak voor tijd scoorde Javi Guerra de 1-2 en werd het nog spannend. In de laatste minuut van de blessuretijd maakte Tello, die pas net op het veld stond, de 1-3.

Daarmee sluiten de Catalanen het jaar 2012 uitstekend af. Na zeventien duels staat Barcelona op het ongekende aantal van 49 punten; alleen tegen Real Madrid werden er punten gemorst (2-2). Real Valladolid is elfde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.