Mertesacker kopt Werder in slotfase naast Leverkusen

Bayer Leverkusen leek op weg om weer het exclusieve recht op de koppositie in de Bundesliga te pakken, maar een late kopbal van Werder Bremens Per Mertesacker zorgde ervoor dat de ploeg Bayern München nog naast zich moet dulden. VfL Wolfsburg won van Schalke 04 waar Felix Magath op de bank zat. De coach werd vorig seizoen kampioen met de ploeg waar hij nu van verloor.

Werder Bremen-Bayer Leverkusen 2-2De wedstrijd was vooral een tactisch steekspel en kenmerkte zich door veel foute passes. Het was dan ook niet verrassend dat de wedstrijd opende, na een half uur, door een fout van Werder-keeper Tim Wiese die zich lelijk verkeek op een vrije trap van Eren Derdiyok. Vijf minuten later wilde Leverkusen-goalie René Adler laten zien nog opzichtiger te kunnen blunderen. Naldo schoot zijn vrije trap recht op hem af, maar het leer verdween tussen de benen van de keeper richting doel, waar Claudio Pizarro nog een laatste zetje gaf.

Iets binnen het uur kwam Leverkusen weer op voorsprong. Toni Kroos schoot van verre afstand weergaloos een kanonskogel langs de verbouwereerde Wiese. Werder-coach Thomas Schaaf besloot daarom te gokken en bracht aanvallers Hugo Almeida en Onur Ayik in voor middenvelders Peter Niemeyer en Tim Borowski.

Lang hield de goed georganiseerde Bayer-defensie stand, maar moest in de blessuretijd toch door de knieën voor de inzet van Mertesacker die een voorzet van Marko Marin binnenkopte.

VfL Wolfsburg-Schalke 04 2-1Regerend kampioen Wolfsburg draait geen best seizoen. Tegen Schalke 04, met Felix Magath - die vorige jaargang de technische hoofdverantwoordelijke was bij Die Wölfe als coach op de bank, boog de ploeg echter knap en terecht een 1-0 achterstand om in een zege. De thuisploeg had in eerste instantie het initiatief, maar kwam na een half uur toch op achterstand. Kevin Kuranyi kopte een voorzet van Ivan Rakitic binnen.

Na rust zocht Wolfsburg nog nadrukkelijker de aanval, maar moest waken voor de scherpe counters van Schalke. Een kwartier voor tijd loonde de offensieve drift van de thuisploeg en was het Grafite die bij een voorzet van Zvjezdan Misimovic sneller bij de bal was dan Schalke-goalie Manuel Neuer en de 1-1 maakte. Zes minuten later besliste de Braziliaanse spits de wedstrijd.