Mërgim Mavraj, van Albanese paria tot absolute sterkhouder

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de tweede aflevering: Mërgim Mavraj, Albanees international tegen wil en dank.

Mërgim Mavraj, van Albanese paria tot absolute sterkhouder

Vragende blikken op de VI-redactie nadat het plaatje van Mërgim Mavraj tevoorschijn komt uit de grabbelbak. 'Mërgim wie? Nooit van gehoord.' ... 'International van Albanië? Oké. Waar speelt hij dan?' ... 'Zullen we anders een nieuw plaatje uit de bak halen?'

Spelerspaspoort Mërgim Mavraj
Leeftijd 29
Positie Centrumverdediger
Geboorteplaats Hanau (Duitsland)
Clubs Darmstadt 98 (2005-07), VfL Bochum (2007-10), Greuther Fürth (2011-14), 1. FC Köln (2014-heden.
Interlands 23 (drie goals)

Vanmiddag tegen Zwitserland staat Mavraj centraal achterin bij Albanië. Frappant, want de Albanese bond FSHF veegde in 2010 nog de vloer aan met de speler van 1. FC Köln. Mavraj werd in een officiële verklaring voor eeuwig uit het Albanese voetbalteam verbannen. Waarom? De mandekker had zijn land voor de tweede keer 'verraden' door een oproep te weigeren.

De eerste keer was in 2006 geweest. Albanië nodigde Mavraj uit, maar hij weigerde omdat hij droomde van een interlandcarrière namens zijn geboorteland Duitsland. Een jeugdzonde, maar in 2010 kreeg Mavraj weer een invitatie van de FSHF. Hij accepteerde de oproep, maar weigerde een dag voor de wedstrijd plots op te draven. Verscheurd door twijfels verliet hij het Albanese kamp. De hoon van een natie viel hem ten deel.

'Het was niet heel volwassen van me', blikte Mavraj later tegenover Spox terug op zijn tweede weigering. 'Ik had in Duitsland Onder-21 met Jerôme Boateng een verdedigingshart gevormd. Er waren mij bepaalde perspectieven voorgeschoteld. Ik snap dat de mensen in Albanië woedend op me waren. Ik moet die kritiek accepteren. Dat hoort bij de volwassen man die ik nu ben. Ik heb niet goed gehandeld.'

Mërgim Mavraj laat zich gelden als hij in 2014 belaagd wordt door een Servische fan tijdens het gestaakte EK-kwalificatieduel Servië - Albanië.
Mërgim Mavraj laat zich gelden als hij in 2014 belaagd wordt door een Servische fan tijdens het gestaakte EK-kwalificatieduel Servië - Albanië.

Als Mavraj in 2012 van DFB-directeur Mattias Sammer hoort dat hij geen schijn van kans meer maakt op een debuut voor Duitsland, zoekt hij weer toenadering tot Albanië. De FSHF neemt hem in genade aan en hij groeit uit tot onmisbare schakel in de formatie van trainer Gianni De Biasi.

'Het is prachtig om voor Albanië op het EK te mogen spelen. We kunnen ons landje op de mondiale voetbalkaart zetten', sprak Mavraj kort voor aanvang voor het EK vaderlandslievende teksten. Als Albanië de groepsfase overleeft, zou het in de achtste finale Duitsland kunnen treffen. Mavraj zou dan voor de derde keer in zijn carrière verscheurd worden door vaderlandsliefde. Het is voor Albanië te hopen dat hij er dan niet opnieuw tussenuit knijpt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.