Memphis, er is leven na José Mourinho

Reacties

Manchester United ontvangt zaterdag in de twaalfde speelronde van de Premier League rivaal Arsenal (aftrap 13.30 uur). VI-redacteur Süleyman Öztürk over José Mourinho en Memphis Depay.

Memphis, er is leven na José Mourinho

Dit is geen stukje om Mourinho belachelijk te maken. Daarvoor heeft hij te veel gewonnen. Bovendien: iemand belachelijk maken is goedkoop.

Het is meer een houvast voor Memphis. Hij is niet de eerste speler die gevangen zit in het web van een trainer. Een omweg naar een hoofdrol is mogelijk. De route van Kevin De Bruyne liep via Werder Bremen en VfL Wolfsburg, die van Romelu Lukaku via West Bromwich Albion en Everton. Beiden kwamen met grote dromen binnen bij Chelsea en leerden onder Mourinho snel de harde wetten van het profvoetbal kennen. Het is klauteren naar de top van de Olympus.

De Bruyne is nu 25, Lukaku 23, Memphis Depay is 22 en mag dus nog (lang) niet als verloren worden beschouwd voor een plek in de volle zon. Mourinho beoordeelde Lukaku als niet goed genoeg voor het niveau dat hij nastreeft. De Belg zou nooit een spits van Champions League-niveau worden. Bij Everton is hij bezig die gedachte te logenstraffen. De club van Ronald Koeman verlangt een bedrag in de richting van de zestig, zeventig miljoen euro voor de aanvaller. Chelsea had overigens een terugkoopclausule kunnen bedingen, maar zag daar op advies van Mourinho vanaf. Kan een duur grapje blijken.

Dan is er nog De Bruyne. Een natuurtalent dat werd afgebroken door de Portugees en in de Bundesliga zijn zelfvertrouwen herwon. Sinds de zomer heeft hij een extra versnelling in de benen omdat hij met Pep Guardiola een trainer heeft die de aanvallende middenvelder volledig in zijn kracht laat spelen. De Bruyne is een snelle denker die behoefte heeft aan spelers achter hem die het voetbal niet vertragen. De Belg kan dit jaar zomaar uitgroeien tot Speler van het Jaar. En het is zeer goed mogelijk dat hij in die strijd concurrentie zal hebben van een andere Belg.

Eden Hazard is weer Eden Hazard. De dribbelaar die door Mourinho gedwongen werd achterom te kijken. Voetbal is ook verdedigen, kreeg hij dan te horen. Het is allemaal waar, maar Hazard de magie ontnemen omdat je bang bent een doelpunt tegen te krijgen is met terugwerkende kracht een misdaad tegen het voetbal.

Terugkomend op José Mourinho. Afgelopen maandag was Thibaut Courtois te gast bij het Belgische voetbalprogramma Extra Time. De doelman van Chelsea zei het niet met zoveel woorden, maar hij heeft nu eindelijk weer een trainer die op detailniveau schaaft aan de ploeg. Het gaat altijd over tactiek, speelwijze, trainingen zijn doelgericht en leerzaam. Bij Mourinho ging het toch meer om de intensiteit, de honger naar winnen en werden er relatief vaak partijspellen op het scherp van de snede gespeeld. Hij zei het niet direct, maar iedereen die luisterde begreep: Thibaut Courtois vindt Antonio Conte een veel betere trainer dan José Mourinho.

Nog een reden waarom Depay niet mag wanhopen: kijk naar hoe Victor Moses dit seizoen is komen bovendrijven op Stamford Bridge. Hij was wisselspeler, is verhuurd geweest aan Liverpool, Stoke City en West Ham United en bijna vergeten. Een paar maanden geleden is hij herontdekt en nu maakt hij furore als wingback in de 3-4-3 van de Italiaan.

Programma
Manchester United 19-11
13:30
Arsenal
Crystal Palace 19-11
16:00
Manchester City
Everton 19-11
16:00
Swansea City
Southampton 19-11
16:00
Liverpool
Stoke City 19-11
16:00
AFC Bournemouth
Sunderland 19-11
16:00
Hull City
Watford 19-11
16:00
Leicester City
Tottenham Hotspur 19-11
18:30
West Ham United
Middlesbrough 20-11
17:00
Chelsea
West Bromwich Albion 21-11
21:00
Burnley
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.